Beogradska premijera dokumentarnog filma ‘Džajić’

Emotivna priča o jednom od najboljih jugoslavenskih nogometaša, Draganu Džajiću, njegovim počecima, uspjesima i teškim životnim iskušenjima ekranizirana je u dokumentarnom filmu Džajić – stazama šampiona, koji će premijerno biti prikazan u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu u ponedjeljak, 12. februara, u 20 sati.

Dječak iz Uba, legenda Crvene zvezde, osvajač titule prvaka Evrope i svijeta Dragan Džajić otvorio je dušu i kroz film nas vodi pričom koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Priča je to o čovjeku koji je bio i nogometaš i tehnički direktor i predsjednik kluba, ali i zatvorenik. Stoga je jasno zašto na početku filma Džajić kaže: “Nije sve med i mleko. Ja sam to najbolje osetio.”

Džajić je u filmu pokazao veliko povjerenje u autora otkrivajući mu detalje o kojima ranije nije govorio.

Autor filma u produkciji Al Jazeera Balkans jest novinar Sabahudin Topalbećirević, producent je Sead Kreševljaković, a suradnik na scenariju novinar sportske redakcije Al Jazeere Balkans Ibrahim Muratović.

Nagrada na Festivalu ‘Zlatibor’

Na 6. međunarodnom festivalu sportskog filma “Zlatibor” Topalbećireviću je za film Džajić dodijeljena nagrada za najbolji film o sportskoj legendi, a Al Jazeeri Balkans za produkciju, uz obrazloženje da je “hrabro začeprkao i po ‘drugoj strani medalje’ i doneo autentičnu bolnu priču o stradanju velikog asa u kovitlacu interesa vinovnika novokomponovanog društva”.

Sabahudin Topalbećirević jedan je od najpoznatijih novinara i komentatora u Bosni i Hercegovini i regiji, koji je izvještavao s najvažnijih sportskih manifestacija iz cijelog svijeta.

Autor je i brojnih dokumentarnih filmova o sportskim ličnostima i događajima, između ostalih, nagrađivanog filma Naša brazilska priča, koji govori o stvaranju nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Na međunarodnom festivalu sportskog filma, održanom proteklog vikenda na Zlatiboru, film o Draganu Džajiću, u produkciji Al Jazeere Balkans, dobio je dvije nagrade. Za najbolji film o sportskoj legendi i specijalnu nagradu za produkciju dokumentarnog filma. Autor je Sabahudin Topalbećirević, producent Sead Kreševljaković, a saradnik na scenariju je novinar sportske redakcije Al Jazeere Balkans, Ibrahim […]

Legenda Crvene zvezde i balkanskog nogometa Dragan Džajić ima puno zvjezdanih momenata u svojoj igračkoj i funkcionerskoj karijeri. Većina bi se prvo sjetila 1991. i titule prvaka Evrope do koje je Džajić došao sa Zvezdom kao klupski funkcioner. No, nekoliko decenija ranije napravio je podvig kao igrač kada je na Evropskom prvenstvu 1968, pogotkom protiv […]

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO