Liga prvaka: Real savladao PSG, Liverpool deklasirao Porto

Mane (Liverpool) postiže prvi od svoja tri gola protiv Porta (AP)

Nogometaši Real Madrida su na svome terenu večeras nadigrali pariški PSG sa 3:1 u osmini finala Lige prvaka i stekli veliku prednost pred revanš 6. marta na Parku prinčeva.

Uspješno gostovanje večeras je imao Liverpool koji je sa 5:0 deklasirao Porto u Portugalu i tako čekirao kartu za nastavak takmičenja.

„Prinčevi“ su u Madridu poveli u 33. minuti kada je Mbappe ubacio, Neymar ostavio povratnu loptu za Rabiota, a Francuz, potpuno sam na deset metara od gola, ne griješi. U 44. minuti golman francuza Areola brani udarac Kroosa, a nakon kornera Lo Celso neoprezno ruši Nijemca i sudija Rocchi dosuđuje kazneni udarac. Ronaldo se sa bijele točke iskupljuje za promašaje i izjednačava na 1:1, a sebi poklanja jubilarni 100. gol u Ligi prvaka.

Real je u 83. minuti poveo kada je Modrić pokupio odbijenu loptu, dodao do Asensia čiji ubačaj Areola odbija, ali ravno u Ronalda koji iz blizine udarcem koljenom pogađa mrežu. Samo tri minute kasnije Marcelo postiže gol za 3:1 nakon još jednog ubačaja Asensia.

Neumoljivi Mane

Iako je Porto krenuo ambicioznije u susret, prvu pravu šansu na utakmici Liverpool je pretvorio u vodstvo, a strijelac je bio Sadio Mane u 25. minuti.

Samo četiri minute kasnije novi pogodak za Liverpool. James Milner je sa vrha šesnaesterca pogodio stativu, a lopta se odbila do Mohameda Salaha, koji ju je pospremio u mrežu.

Početkom drugog poluvremena, u 53. minuti, munjeviti kontranapad Engleza svojim drugim pogotkom na utakmici okrunio je Sadio Mane. Nova kazna iz kontranapada stigla je u 70. minuti, a mrežu Porta je zatresao Roberto Firmino. I na kraju Sadio Mane postiže hat-trick u 85. minuti za konačnih 5:0.

Nakon uvjerljive pobjede u gostima nogometaši Liverpoola mogu mirno čekati uzvrat 6. ožujka ne Anfieldu.

Raspored osmine finala

Danas:

Real Madrid – PSG 3:1

Porto – Liverpool 0:5

Jučer:

Juventus – Totenham 2:2

Basel – Manchester City 0:4

20. februar:

Bayern – Bešiktaš

Chelsea – Barcelona

21. februar:

Šahtar – Roma

Sevilla – Manchester United

Izvor: Al Jazeera i agencije