Mirza Bašić došao do prve ATP-titule u karijeri

Bašić je u Sofiji došao do prve ATP-titule u karijeri (EPA)

Bosanskohercegovački teniser Mirza Bašić pobjednik je ATP-turnira u Sofiji, vrijednog pola miliona eura.

Bašić, koji je nastup u Sofiji izborio kroz kvalifikacije, u finalu je pobijedio Rumuna Mariusa Copila sa 7:6, 6:7, 6:4 i došao do prve ATP-titule u karijeri, prenosi Fena.

Bašić je u prvom setu ispustio 5:4 i servis, a u tie-breaku je preokrenuo vodstvo suparnika 4:1 i nakon 47 minuta napravio prvi korak prema naslovu.

U drugom setu sličan scenarij, ali ovog puta Copil ispušta prednost 5:3 i igra se novi tie-break. Rumun ga opet bolje otvara i rješava sa 7:4, pa odluka pada u trećem setu.

Vrijedna pobjeda

U sedmom gemu 26-godišnji Bašić propušta dvije brejk-prilike na suparnikov servis, no u sljedećem Copilovom servis-gemu Bašić mu uspijeva oduzeti servis i nakon dva sata i 20 minuta osvojiti turnir.

Pobjedom u Sofiji Bašić je, osim 89.000 eura, osvojio i 250 bodova, koji mu donose najbolji plasman u karijeri na ATP-listi, na kojoj bi trebao napredovati na 77. mjesto.

Bašić je u glavni žrijeb turnira ušao kroz kvalifikacije, a na turniru je savladao Nijemce Floriana Mayera (6:4, 6:1), Phillipa Kohlschreibera (7:5, 7:6), Maximiliana Marterera (6:4, 4:6, 6:3) i Švicarca Stanislasa Wawrinku (7:6, 6:4).

Izvor: Al Jazeera i agencije