VAR u Ligi prvaka već u osmini finala ove sezone

VAR tehnologija uvodi se ranije od predviđenog zbog čestih sudijskih grešaka (Arhiva)

Videotehnologija (VAR) koristit će se u Ligi prvaka već ove sezone, i to od osmine finala, javlja u ponedjeljak Sky Sports, a prenosi Hina.

Ta tehnologija u Ligu prvaka trebala je biti uvedena tek od sljedeće sezone, ali ju je Evropska nogometna asocijacija (UEFA) odlučila uvesti ranije zbog čestih sudijskih grešaka.

UEFA je najprije bila protiv korištenja VAR-a ove sezone iako je on u upotrebi u nekim jačim evropskim ligama, a i korišten je na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, no odlučila se na ranije uvođenje te tehnologije.

VAR je već u upotrebi u njemačkoj, španskoj i italijanskoj ligi, a u engleskoj će se početi koristiti sljedeće sezone.

Novo takmičenje s 32 tima

UEFA je objavila da od 2021. uvodi novo klupsko takmičenje, pod nazivom Liga Evrope 2, saopćeno je u Dublinu tokom Kongresa te asocijacije.

Liga Evrope 2 bit će treće najjače takmičenje u Evropi s učešćem 32 tima u grupnoj fazi i igrat će se samo četvrtkom, a pobjednik će izboriti mjesto u jačoj Ligi Evrope.

Ujedno, u nokaut-fazi novog takmičenja priključit će se i trećeplasirani timovi iz grupne faze Lige Evrope, s tim da će biti i neka vrsta “doigravanja” za prolaz u osminu finala.

Čak 34 zemlje od 55 članica UEFA-e imat će bar jedan klub u grupnoj fazi Lige Evrope 2.

Izvor: Agencije