UEFA razmatra uvođenje VAR-a u drugoj fazi Lige prvaka

Treninzi i radionice sa sudijama održavaju se širom Evrope (EPA)

Evropska nogometna asocijacija – UEFA, prema navodima mnogih evropskih medija, navodno razmatra ranije uvođenje sudijskog video asistenta – VAR u Ligi prvaka, vjerovatno već u drugoj fazi takmičenja, prenosi Anadolija.

U septembru je Izvršni odbor UEFA-e objavio je da će VAR biti uveden u Ligi prvaka od sezone 2019/20, međutim, mediji tvrde da se u UEFA-i već nekoliko sedmica razmatra mogućnost da se to uradi ranije.

Strah od velikih grešaka, koje direktno utječu na rezultat, uz spoznaju da je VAR uspješno korišten na posljednjem Svjetskom prvenstvu u Rusiji, doveli su do toga da ključni ljudi evropskog nogometa preispitaju svoju odluku.

Odluka početkom decembra?

Penal koji je u srijedu navečer u utakmici Lige prvaka dosuđen Manchester Cityju u duelu protiv Shakhtara, nakon što je Raheem Sterlin sam sebe sapleo, samo je najnoviji slučaj koji je povećao kritike na račun rukovodstva UEFA-e zbog toga što nisu uveli VAR već u ovoj sezoni.

Treninzi i radionice sa sudijama održavaju se širom Evrope, a smatra se da je već sada obučeno dovoljno arbitara za uspješno korištenje VAR-a u svim UEFA-inim takmičenjima, ne samo u Ligi prvaka.

Odluka bi mogla biti donesena početkom decembra, za kada je zakazana prva naredna sjednica Izvršnog odbora UEFA-e.

Aktuelni predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin neće imati protukandidata na sljedećim izborima za vodeću poziciju.

Čeferin novi-stari čelnik UEFA-e

UEFA je objavila nominacije za predsjednika nakon isteka krajnjeg roka u srijedu te će 51-godišnji Čeferin će biti jedini kandidat.

Slovenac je na vodeću dužnost u UEFA-i izabran 2016. godine, kada je pobijedio protukandidata Holanđanina Michaela van Praaga.

Glasanje za novog predsjednika bit će održano na kongresu UEFA-e u Rimu 7. februara.

Izvor: Agencije