VAR tehnologija: Hrvatska kreće, Srbija i BiH čekaju posljednji voz

Svjetsko prvenstvo u Rusiji bilo je prvo veliko takmičenje na kojem se video-tehnologija koristila u svim utakmicama (EPA)

Bio je gol, nije bio gol, bio je penal, nije bio penal… Sve fudbalske svađe navijača, fudbalera, geodeta i generala poslije bitke oko spornih sudijskih odluka uskoro će postati prošlost, nakon što video tehnologija koju Međunarodna fudbalska asocijacija (FIFA) forsira, preplavi stadione na planeti i fudbal liši nepravde uzrokovane ljudskim previdom.

Nakon što je test na nedavnom Svjetskom prvenstvu u Rusiji, prvom velikom takmičenju na kojem je VAR korišten u svim utakmicama, minimizirao uticaj ljudske greške na igru i rezultat, ova tehnologija od sljedeće sezone koristit će se i u Ligi prvaka, Euru 2020., kao i na završnom turniru UEFA-ine Lige nacija 2021. godine, dok je broj zemalja koje ga koriste za sopstvena ligaška takmičenja iz godine u godinu sve veći.

I gdje smo tu mi? Kao i u mnogo čemu drugom – na začelju.

Izuzimajući Hrvatsku, koja je najavila da će u ovoj sezoni početi s djelimičnom upotrebom VAR-a, kao nekom vrstom testa, sudeći po situaciji na našim prostorima, proći će još dugo vremena dok se utakmice u Nišu, Mostaru, Novom Sadu ili Banjoj Luci riješe sudijskih previda. Makar dok to UEFA ne nametne kao obavezu.

Zaostala infrastruktura

Razloga za to je mnogo – od postojeće infrastrukture, koja je među najlošijim i najzaostalijim u Evropi, pa do cijene ove tehnologije, koja je za klubove i saveze s područja bivše Jugoslavije, previsoka.

„Po staroj praksi, niko ovde ne veruje sudijama i svi znaju zašto. Međutim, s obzirom na cijenu sistema i vrlo lošu infrastrukturu stadiona u Srbiji, gde je većina od sredine prošlog veka, sa uvođenjem VAR-a će se pričekati u Superligi“, kaže dugogodišnji sportski novinar Žurnala, Sporta i Večernjih novosti iz Beograda Sašo Ilijoski.

Hrvatska ide ukorak sa Evropom

Čini se da će Hrvatska biti prva zemlja na našim prostorima koja će uvesti VAR.

Prema riječima direktora za natjecanje i infrastrukturu Hrvatskog nogometnog saveza Marija Kustića, samoinicijativno je odlučila otvoriti vrata videoanalizaa spornih detalja.

„Tražili smo odobrenje FIFA-e za upotrebu VAR-a. Nakon testne faze, ova tehnologija zaživjet će  na travnjacima Hrvatske nogometne lige. VAR bi trebao biti spreman za drugi dio sezone“, rekao je za hrvatske medije Kustić, uz napomenu da će se videoanalize uz početku koristiti samo za derbije, ali od januara, trebale bi biti prisutne na svim terenima lige.

 

„Fudbalski savez Srbije jeste principijelno za uvođenje i gol-tehnologije i VAR-a, ali jedno su želje, a drugo realnost. Srpski fudbal može da unapredi samo privatizacija. Iz nje će onda proisteći i bolja infrastruktura i dosledno poštovanje svih pet činilaca iz Licencnog sistema, bolje, poštenije suđenje, a zatim i približavanje evropskim standardima. VAR i gol-tehnologija bi pomogli, ali za napredak fudbala potrebni su novi stadioni, prvoklasni tereni, trening centri, komfor za publiku i veće poverenje u Ligu. Nažalost, za tako velika ulaganja klubovi nemaju novca“, dodao je on, uz opasku da VAR tehnologiju trenutno mogu priuštiti samo dva kluba u Srbiji – Partizan i Crvena zvezda, koji su je koristili u evropskim kupovima.

Koliko košta da se neka liga pokrije video-tehnologijom? Kako su nam rekli iz Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH, za Premijer ligu BiH, odnosno, 12 klubova u elitnom rangu bh. takmičenja, iznosila bi minimalno dva miliona eura.

I to nije sve, jer bi trebalo dodatno obučiti sudije i službene osobe, dok je neophodno osigurati i dobru informatičku infrastrukturu kako bi sistem radio kako treba.

To je razlog zbog kojeg će bosanskohercegovačka liga čekati na uvođenje VAR-a do posljednjeg trenutka, odnosno, dok to ne budu izričito zahtijevale međunarodne fudbalske asocijacije.

„Dva miliona eura je najniža cijena, koja, zavisno od mnogih faktora, može doći i do čak 20 miliona. Minimalni uslovi za VAR su četiri kamere, od kojih su tri standardne i jedna iza gola, a cijena zavisi i od toga da li imate jednu centralizovanu prostoriju za pregled video-snimaka za cijelu ligu, kao što je bilo u Rusiji, gdje su se prenosi sa svih stadiona optičkim kablovima slijevali na jedno mjesto, posebne sobe na stadionima ili pak reportažna kola pored borilišta“, kaže Izvršni direktor Sektora za sport u Nogometnom/Fudbalskom savezu BiH Elmir Pilav.

Snimci će ići u Nyon

Pošto će se VAR sljedeće sezone koristiti u play-off fazi evropskih kupova, postavlja se pitanje kako će klubovi iz BiH i Srbije koji budu nastupali u njima, riješiti problem nedostatka video-tehnologije? Da li će je morati uvesti na svone stadione ili će domaće utakmice morati igrati na drugim stadionima, tamo gdje je ima?

Šta je VAR i koje su mu mane?

Šta je zapravo VAR (Video Assistant Referees)? Najjednostavnije rečeno, sistem koji se oslanja na video-snimke pri ocjenjivanju spornih situacija na terenu. Glavni sudija, zahvaljujući snimku, odnosno, dojavi dodatnih sudija iz sobe u kojoj se prate snimci, mijenja ili potvrđuje ranije donijetu odluku.

Upotreba VAR-a predviđena je u samo četiri situacije – golovi i prekršaji koji su doveli do golova, odluke o jedanaestercima i prekršajima koji su do njih doveli, prekršaji za direktan crveni karton i pogrešna identifikacija igrača pri dodjeli žutog ili crvenog kartona.

Mada je dosadašnja upotreba potvrdila korist tehnologije za donošenje ispravne odluke, kritičari će reći da je dovela do usporavanja i uništavanja ritma igre, te zabune na terenu, kao što su situacije u kojima navijački rekviziti zaklanjaju vidno polje kamera, tehnički problemi…

 

Kako nam je neslužbeno rečeno iz N/FSBiH, UEFA se još nije očitovalo o ovom problemu, ali postoje indicije da bi se problem mogao premostiti tako što bi UEFA vršila produkciju signala i podatke s terena slala direktno u svoju centralu u Nyonu. Tamo bi ih proučavale njene sudije koje bi, eventualno, kontaktirale glavnog arbitra za sugestije o spornim momentima. Isto bi se moglo desiti i sa Ligom nacija, čija će se završnica igrati pod okom VAR-ovih kamera.

S obzirom na sve probleme, jasno je da će Srbija i BiH sa uvođenjem VAR-a čekati dok god budu mogle. Dok će tokom utakmica zapadno od njih sila arbitara na terenima i pored ekrana motriti na dešavanja u nastojanju da donesu najpravedniju odluku u spornim situacijama, u Srbiji i BiH će se još dugo s tribina oriti – sudija lopove!

Izvor: Al Jazeera