Stadioni u Kataru za SP 2022: Sve što treba znati

Kompjuterski napravljena umjetnička impresija stadiona Al Thunama

Nekoliko mjeseci nakon završetka Svjetskog prvenstva 2018. u fudbalu u Rusiji, sve oči prešle su na Katar, koji se priprema da 2022. godine ugosti najveći fudbalski događaj na planeti.

Mala zaljevska nacija bit će prva iz arapskog svijeta koja će ugostiti Svjetsko prvenstvo, a zimski termin održavanja, kojim će se izbjeći ljetne vrućine u ovom dijelu Azije, promijenit će dosadašnju tradiciju Mundijala.

Predsjednik Međunarodne fudbalske asocijacije Gianni Infantino je tokom posjete Dohi u utorak pohvalio napredak na infrastrukturnim radovima, nakon što je obišao osam stadiona i nekoliko trening kampova koji će biti korišteni tokom jednomjesečnog turnira.

„Uočljiv je napredak koji je načinjen ovdje, četiri godine prije početka takmičenja“, rekao je Infantino nakon što je obišao Al Wakrah, stadion kapaciteta 40.000 mjesta koji će biti korišten od četvrtfinala pa nadalje.

„Svjetsko prvenstvo u Rusiji bilo je najbolje ikada, ali Mundijal 2022. treba biti još bolji. Mislim da je ovo Prvenstvo izuzetno značajno, ne samo za Katar, već i za cijelu regiju, koja gaji veliku strast prema fudbalu i koja mnogo investira u njega“, dodao je pravi čovjek FIFA-e.

Prvi čovjek FIFA-e u inspekciji stadiona Al Wakrah tokom posjete Dohi

Katar je u borbi za domaćinstvo 2010. godine nadjačao Australiju, Japan, Južnu Koreju i Sjedinjene Američke Države.

Dok se priprema da na pravi način otvori vrata navijačima i ekipama iz cijelog svijeta, zaljevska zemlja došla je pod povećan nadzor zbog tretmana inostranih radnika.

Prema organizatorima turnira, do sada su zabilježena su tri smrtna slučaja tokom izvođenja radova i još devet koji nisu vezani za njih.

No, Međunarodna organizacija radnika (ILO) pri Ujedinjenim nacijama odbacila je žalbe na račun Katara, koji je prošle godine propisao minimalne iznose plaća i pravnu zaštitu inostranih radnika.

Najmanje 26.000 ljudi direktno je uključeno u građevinske radove na stadionima.

Izvođači radova na projektima Svjetskog prvenstva pristali su nadoknaditi više od 14,4 miliona dolara hiljadama radnika koji su platili naknadu za zapošljavanje prije nego što su se preselili u Katar.

Sedam novih stadiona, koji se mogu nazvati umjetničkim djelima, imat će sisteme za hlađenje na otvorenom. Osmi, Međunarodni stadion Khalifa, lociran kod ikone Torch tornja, otvoren je u maju prošle godine, nakon što je na njemu izvršeni radovi na rekonstrukciji i poboljšanju.

Stadioni Al Wakrah i Al Bayt u Al Khoru, bit će spremni u decembru, a prema planovima, sva borilišta bit će završena dvije godine prije početka SP-a.

Evo kako napreduju radovi na stadionima.

Međunarodni stadion Khalifa

Pogled na međunarodni stadion Khalifa

Međunarodni stadion Khalifa, koji je izbrađen u Dohi 1976. godine, prvo je borilište koje je već spremno za takmičenje.

Arena od 40.000 mjesta već je ugostima Zaljevski kup, Azijske igre i Azijski kup AFC-a.

Pogled u unutrašnost fascinantnog zdanja

 

Stadion Al Wakrah

Lociran u južnom gradu Al Wakrahu, stadion od 40.000 mjesta je „gotovo završen“, a u toku su radovi na pokretnom krovu

Stadion Al Wakrah izvana

 

Radovi u unutrašnjosti stadiona

 

Stadon Lusail

Stadion Lusail, lociran u gradu Lusail, 23 kilometra sjeverno od Dohe, bit će domaćin ceremonije otvaranja i finalne utakmice.

Završen je rad na betonskim temeljima, dok su sada na redu mjesta za sjedenje.

Finale Svjetskog prvenstva 2022. bit će odigrano na stadionu Lusail

 

Stadion Al Bayt

Stadion Al Bayt je lociran u gradu Al Khor i moći će primiti 60.000 gledalaca. Zdanje, koje izvana podsjeća na šatore koji se koriste u katarskoj pustinji, napola je završeno.

Sjedišta na stadionu Al Bayt proizvode lokalne kompanije

 

Kompjuterska ilustracija stadiona Al Bayt

 

Stadion Education City

Stadion Education City je u predgrađu Dohe, između vodećih katarskih univerziteta.

Nakon što ugosti utakmice do četvrtfinalne faze, kapacitet stadiona bit će smanjen za polovinu, a 20.000 stolica bit će donirano za izgradnju stadiona u zemljama u razvoju.

Pogled iz zraka na trenutno stanje stadiona Education City

 

Stadion Al Rayyan

Stadion Al Rayyan u drugom najvećem katarskom gradu gradi se na mjestu starog stadiona Ahmed Bin Ali, koji je bio dom Sportskog kluba Al Rayyan. Imat će kapacitet od 40.000 mjesta.

Budući i sadašnji izgled stadiona Al Rayyan

 

Stadion Al Thumama

Borilište sa 40.000 mjesta smješteno je 12 kilometara južno od Dohe. Arhitektonski je prikaz gahfiya, tradicionalne kape koje nose arapski muškarci. Stadion unikatnog dizajna u maju je dobilo nagradu Architectural Review Future Projects

Stadion Thumama nakon završetka radova i njegov trenutni izgled u fazi konstrukcije

 

Stadion Ras Aboud

Građen na obali Golfskog zaljeva, stadion Ras Aboud imat će pogled na Dohine oblakodere.

Stadion od 40.000 mjesta će nakon turnira biti u potpunosti demontiran i biti namijenjen drugim sportskim i nesportskim projektima. Trenutno se postavljaju temelji.

Radovi na iskopavanju na mjestu budućeg stadiona Ras Aboud

 

Kompjuterski napravljena umjetnička impresija budućeg stadiona Ras Aboud

Izvor: Al Jazeera