Sjeverna Koreja šalje 22 sportista na ZOI u Južnu Koreju

Sada radimo s punim angažmanom na uspjehu Igara, rekao je Thomas Bach (EPA)

Sjeverna Koreja će poslati 22 sportaša na Zimske olimpijske igre u susjednoj Južnoj Koreji idućeg mjeseca, a oni će se natjecati u tri sporta i pet disciplina, priopćio je Međunarodni olimpijski odbor.

Pjongjang i Seul su se prethodno dogovorili da marširaju pod jedinstvenom zastavom na svečanom otvaranju Olimpijskih igara, a imat će i jedinstven tim u ženskom hokeju na ledu, navodi se u priopćenju Međunarodni olimpijski odbor (MOO), kojim su potvrđeni raniji navodi.

Sjeverna Koreja će u Južnu Koreju, također, poslati 24 dužnosnika i 21 predstavnika medija, prenosi Reuters.

“Današnji dan je prekretnica na dugom putovanju”, rekao je predsjednik MOO-a Thomas Bach, istaknuvši da je ovakav sporazum bio nezamisliv prije samo nekoliko tjedana.

Bach je izrazio nadu da će “ZOI otvoriti vrata za svjetliju budućnost” na korejskom poluotoku.

Sjeverna Koreja će imati predstavnike u klizanju, skijanju i hokeju na ledu.

Šalju i umjetničku trupu

Južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje je, u odvojenom priopćenju, navelo da će Sjeverna Koreja u nedjelju u tu zemlju poslati izaslanstvo koja treba provjeriti kako teku pripreme za odlazak sjevernokorejske umjetničke trupe na ZOI u Pyeongchangu.

Sjeverna Koreja je, inače, u petak otkazala planove da za vikend pošalje u Južnu Koreju izaslanstvo, ali je ta odluka u međuvremenu promijenjena.

Pjongjang je danas priopćio u kojem navodi da će poslati izaslanstvo 21. siječnja, te da bi plan posjeta mogao biti proveden kao što je ranije dogovoreno, priopćilo je južnokorejsko ministarstvo.

Sjeverna i Južna Koreja dogovorile su se ranije ovog tjedna da će umjetnička trupa Sjeverne Koreje od 140 članova dva puta nastupiti u Južnoj Koreji za vrijeme Zimskih olimpijskih igrara.

Sudjelovanje Sjeverne Koreje na Zimskim olimpijskim igrama u Južnoj Koreji tumači se kao očiti diplomatski uspjeh, nakon višemjesečnih napetosti oko sjevernokorejskog nuklearnog i raketnog programa.

Zimske olimpijske igre bit će održane od 9. do 25. veljače.

Izvor: Agencije