UEFA kaznila Hajduk zbog divljanja navijača

Everton je kao domaćin kažnjen s 10.000 eura zbog propusta u organizaciji (Reuters)
Everton je kao domaćin kažnjen s 10.000 eura zbog propusta u organizaciji (Reuters)

Disciplinska komisija Evropske nogometne federacije (UEFA) kaznila je Hajduk sa 40.000 eura zbog divljanja njegovih navijača na utakmici protiv Evertona u Liverpoolu u kvalifikacijama Evropske lige.

Splićani u idućih 30 dana moraju kontaktirati i s vodstvom Evertona te u dogovoru s njime platiti štetu koju su na Goodison Parku napravili navijači splitskog kluba.

Everton je kao domaćin kažnjen s 10.000 eura zbog propusta u organizaciji, javlja Hina.

UEFA je kaznila i moskovski Spartak zbog divljanja njegovih navijača i bakljade u Mariboru za vrijeme utakmice 1. kola Lige prvaka. Spartak je kažnjen sa 60.000 eura i zabranom gostovanja njegovih navijača u Sevilli.

Optužbe protiv Kelna

Sevillin trener Eduardo Berizzo suspendovan je na jednu utakmicu zbog isključenja na utakmici protiv Liverpoola. Berizzo je “pocrvenio” jer je dvaput ubacio loptu na travnjak, izazvavši tako prekid igre.

Disciplinska komisija trebala je odlučivati i o kazni za Koeln i Arsenal zbog nemilih scena sa stadiona Emirates, ali je odgodila donošenje odluke zbog proširenja istrage.

Dvoboj je zbog divljanja njemačkih navijača kasnio više od sat vremena, a čak je postojala opasnost da se utakmica ni ne odigra. Do gužve je došlo kad je više od 20.000 navijača Koelna pokušalo ući na stadion premda je njemački klub dobio samo 3000 ulaznica.

Policija je prvobitno uspjela zadržati gostujuće navijače, ali su Nijemci probili kordon, srušili ogradu i potukli se s policijom i zaštitarima. Dio ih je uspio ući na stadion bez ulaznica, gdje je došlo do novog sukoba sa zaštitarima.

UEFA je protiv Koelna podnijela četiri optužbe, među kojima i za navijačke incidente, paljenje pirotehnike te uništavanje inventara, dok je Arsenal optužen zbog blokiranih stepenica na tribini za gostujuće navijače.

Izvor: Agencije


Povezane

Osijek je na domaćem terenu izgubio od Bečke Austrije, Dinamo je u posljednjim trenucima izvukao remi protiv Skenderbega, dok je Hajduk sa 2:0 izgubio u Engleskoj kod Evertona.

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO