Dallas Cowboys najbogatiji klub na svijetu

U odnosu na prošlu godinu vrijednost Cowboysa je narasla za 14 posto (EPA)

Finansijski časopis Forbes je objavio ljestvicu najbogatijih sportskih klubova na svijetu i drugu godinu zaredom na vrhu su Dallas Cowboysi, čija je vrijednost procijenjena na 4,8 milijarde dolara, kao najvrjednija ekipa u sjevernoameričkoj seriji nogometa NFL.

U odnosu na prošlu godinu vrijednost Cowboysa je narasla za 14 posto, prenosi Hina.

Iako je od njihovog zadnjeg osvojenog Super Bowla prošlo 20 godina, to ne umanjuje vrijednosti ekipe vlasnika Jerryja Jonesa, koji ju je kupio 1989. godine za 150 miliona dolara.

Ovakvu vrijednost Cowboysi mogu zahvaliti u prvom redu superzvijezdi među svojim igračima Dezu Bryantu, a i imaju sponzorske ugovore s nekim od najmoćnijih brendova na svijetu, poput Pepsija, Forda, AT&T-a i Bank of America.

Barcelona i Real Madrid pri vrhu

Drugo mjesto na ljestvici pripalo je bejzbol ekipi New York Yankees, koji vrijede 3,7 milijarde dolara, a treći je engleski premijerligaš Manchester United sa 3,69 milijarde dolara.

Četvrta je Barcelona sa 3,64 milijarde dolara, a peti aktuelni prvak Španije Real Madrid sa 3,58 milijarde dolara.

Šesti su aktualni NFL prvaci New England Patriot,s kojima je vrijednost u odnosu na prošlu godinu skočila za devet posto, odnosno na 3,4 milijarde dolara, a na sedmom mjestu nalazi se NBA tim New York Knicks, koji su procijenjeni na 3,3 milijarde dolara.

Među 50 najbogatijih klubova na svijetu su najbrojniji predstavnici američkih liga NFL, NBA, MLB, dok su iz Engleske, osim Manchester Uniteda, na ljestvici još i Manchester City na 35. mjestu (2,08 milijardi dolara), Arsenal na 43. mjestu (1,93 milijarde dolara) i Chelsea na 46. mjestu (1,84 milijarde dolara).

Izvor: Agencije