Odlazak Bolta u fokusu SP-a u Londonu

Za ljubitelje „kraljice sportova“ moglo bi biti bolno pratiti takmičenja sprintera na 100 metara gdje nastupa Jamajčanin Bolt jer postoji realna mogućnost da ne pobijedi u svojim posljednjim nastupima (EPA)

Oproštaj najboljeg sprintera svih vremena Usaina Bolta privući će najviše pažnje na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u atletici koje počinje danas u Londonu i trajat će do 13. augusta.

No, prema najavama i ovogodišnjim rezultatima, još u nekim disciplinama se očekuju velike stvari, poput svjetskih rekorda i „prebacivanja magične granice“.

Za ljubitelje „kraljice sportova“ moglo bi biti bolno pratiti takmičenja sprintera na 100 metara gdje nastupa Jamajčanin Bolt, jer postoji realna mogućnost da ne pobijedi u svojim posljednjim nastupima. U posljednje vrijeme imao je dosta problema da istrči rezultat ispod 10 sekundi, a ove sezone šest konkurenata ima „legalno“ bolje vrijeme od njega.

Legalno, bez veće pomoći vjetra, brži od Bolta bili su Christian Coleman (SAD, 9,82), Yohan Blake (Jamajka ,9,90), Akani Simbine (Južna Afrika, 9,92), Cameron Burrell (SAD, 9,93), Christopher Belcher (SAD, 9,94), te Wayde van Niekerk (Južna Afrika, 9,94).

Boltovo najbolje vrijeme u 2017. je 9,95 sekundi, a ne treba zaboraviti da je on aktuelni svjetski rekorder na 100 metara (9,58) i 200 metara (19,19), vremena koja se vjerovatno zadugo neće dostići.

Pitanje nasljednika

Prema najavama, on bi trebao nastupiti na 100 metara, kao i u štafeti 4×100 metara. Prije Londona osvojio je 11 zlata sa svjetskih prvenstava i osam sa olimpijskih igara. Najveće šanse za osvajanje titule nasljednika imaju Kanađanin Andre de Grasse, koji ima najbolje vrijeme sezone uz pomoć vjetra, te Južnoafrikanac Van Niekerk.

Upravo posljednjespomenuti trkač iz Južne Afrike trebao bi dominirati u utrkama na 200 i 400 metara. Mnogi ovog 25-godišnjaka vide kao pravog Boltovog nasljednika, istina dosta tišeg od Jamajčanina.

Šta podržava ove tvrdnje? Zlatna medalja koju je osvojio prošle godine na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru na 400 metara kada je ujedno oborio i 17 godina star svjetski rekord Michaela Johnsona. Veoma malo je nedostajalo Van Niekerku da postigne vrijeme ispod 43 sekunde, u Riju je rezultat glasio 43,03.

Kod trkačica, 100 metara će biti žestoko interesantno jer nastupa osam najboljih sprinterki planete. Dovoljno je spomenuti dvostruku olimpijsku pobjednicu Elaine Thompson (Jamajka) koja dolazi sa najboljim vremenom ove godine, Holanđanku Dafne Schippers, te Amerikanku Tori Bowie.

Na stranu trkačke discipline, dosta uzbuđenja bit će i u skoku u dalj. Najviše se očekuje od još jednog Južnoafrikanca, a to je Luvo Manyonga i eksperti smatraju da ovaj mladić može dostići rekord Mikea Powella iz 1991. godine (8,95 metara), pa čak i preskočiti „magičnih“ devet metara.

Perković i Španović

Kod kopljaša se očekuje njemački okršaj, Thomas Rohler protiv Johannesa Vettera. Olimpijski prvak Rohler u Dohi je ove godine imao rezultat 93,90 metara i od šest najboljih hitaca ove godine – četiri su njegova. No, najbolji je u Vetterovom vlasništvu – projektil od 94,44 metra iz jula ove godine.

Vjerovatno najdominantnija atletičarka trenutno je Poljakinja Anita Wlodarczyk, koja na velikim takmičenjima redovno obara svjetske rekorde u bacanju kladiva. Nedavno je imala drugi najdalji hitac ikada, koji nagovještava da bi rekord mogao pasti i ove godine.

Hrvatska će najviše očekivati od Sandre Perković, bacačice diska, koja sedam godina dominira. Ovog mjeseca zabilježila je najbolji rezultat ove discipline u posljednjih 25 godina – disk je stigao na daljinu od 71,41 metar.

Ivana Španović je najveća nada Srbije. Ova skakačica u dalj je evropska dvoranska prvakinja i vlasnica najdaljih skokova u dvorani od 1989. godine. Ovo su najave da je vrijeme da zablista u Londonu, na otvorenom Olimpijskom stadionu.

Od danas do 13. augusta pišu se nove stranice atletske historije, a ko će se naći na njima – vidjet ćemo.

Izvor: Al Jazeera