Selektor Mađarske za AJB: Privilegija je igrati sa Hrvatskom i Crnom Gorom

Ivković: Snaga mađarske košarkaške reprezentacije ogleda se u skromnosti njenih igrača, jedinstva, te njihovoj vjeri i posvećenosti predstavljanju svoje države (Košarkaški savez Ma?arske)

Nekadašnja košarkaška velesila „Starog kontinenta“, seniorska reprezentacija Mađarske, nakon gotovo 20 godina ponovo je izborila plasman na Evropsko prvenstvo.

Mađari su bili kontinentalni prvaci davne 1955. godine, dvije godine ranije bili su viceprvaci, da bi do 1963. godine na tri EP-a bili četvrti.

Uslijedile su godine suše. Od 1971. do 1999. nisu bili na velikoj sceni, u Francuskoj prije 18 godina su bili 13, a od tada do ove godine nisu prolazili kvalifikacije.

Sada, pod vodstvom Stojana Ivkovića, rođenog Kotoranina, žele popraviti svoj renome. Nalaze se u grupi C Evropskog prvenstva koje od 31. augusta do 13. septembra organiziraju Finska, Izrael, Rumunija i Turska.

Teška grupa

Mađari će utakmice grupne faze igrati u rumunskom Klužu, a u grupi su sa domaćom Rumunijom, aktuelnim prvakom Evrope Španijom, Češkom, Crnom Gorom i Hrvatskom, sa kojom 1. septembra i otvaraju takmičenje u ovoj grupi.

„Veoma smo sretni da smo se, nakon 18 godina, uspjeli plasirati na Evropsko prvenstvo. Nismo zabilježili pobjedu na takmičenju takvog kalibra u posljednjih 48 godina. Prekidanje ovog trenda bio bi fantastičan uspjeh, a sam plasman u nastavak, odnosno u eliminacijsku fazu za nas bi bilo ostvarenje sna“, govori Ivković u razgovoru za Al Jazeeru.

Crnogorski stručnjak uglavnom računa na igrače koji nastupaju u Prvenstvu Mađarske, uz nekoliko izuzetaka kao što su Adam Hanga (Baskonia, Španija) i Zoltan Perl (Betaland Capo d'Orlando, Italija).

„Snaga mađarske košarkaške reprezentacije ogleda se u skromnosti njenih igrača, jedinstva, te njihovoj vjeri i posvećenosti predstavljanju svoje države. Ono što se može navesti kao slabost naših igrača je činjenica da malo njih igra u jačim ligama. Iskreno se nadam kako će se uskoro promijeniti situacija i kako ćemo napredovati na tom polju“, kaže mađarski selektor.

Superzvijezde iz NBA i Eurolige

Prije dolaska u Kluž, Mađari igraju pripremne utakmice i rade na fizičkoj spremi prije Eurobasketa.

„Što se tiče toka priprema, sve prolazi prema planu. Uvjeti rada su odlični i to će nam zaista pomoći do početka Evropskog prvenstva“, ističe naš sagovornik.

„Iz Košarkaškog saveza Mađarske su ispunili naše sve planove, a kostur nacionalnog tima je zajedno svako ljeto u posljednjih pet godina i sve je prošlo bez većih povreda. Nadamo se svi da ćemo uspjeti nastaviti ovim putem do početka Evropskog prvenstva.“

Mađari prvo kolo igraju protiv Hrvata, a odmah naredni dan za rivale imaju – Crnogorce.

„Hrvatska i Crna Gora su odlične reprezentacije i imaju superzvijezde iz američke NBA lige i evropske Eurolige. Zaista će biti privilegija takmičiti se protiv ovakvih selekcija“, govori Ivković za Al Jazeeru.

Dosta favorita za medalje

Iako respektuje rivale sa Balkana, on kaže kako Mađarska u Kluž ne ide sa bijelom zastavom.

„Sve to na stranu, mi ne odustajemo od svojih snova“, dodaje.

Pored Hrvatske, na Eurobasketu su još dva mađarska susjeda sa Balkana – Srbija i Slovenija.

„I Srbija i Slovenija imaju dobre šanse da dođu sve do medalje na ovom Evropskom prvenstvu. Obje selekcije su veoma jake i imaju dosta iskusnih košarkaša“, navodi naš sagovornik.

Dodaje kako je riječ o izrazito jakom turniru, te kako sve do medalje može polovina od 24 učesnika takmičenja.

„Smatram kako ima 10 do 12 timova koji mogu doći do medalje, svaki od njih može postati prvak“, zaključuje Ivković naš razgovor, bez isticanja posebnih selekcija kao favorita.

Izvor: Al Jazeera