Sportisti iz Srbije će biti na postolju sa sportistima sa Kosova

Božidar Maljković: Kada sportisti osvoje medalju, moraju na postolje bez obzira na to ko je još na njemu (Al Jazeera)

Predsjednik Olimpijskog komiteta Srbije i košarkaški trener Božidar Maljković je izjavio kako sportisti iz Srbije koji osvoje medalje neće smjeti napustiti pobjedničko postolje ako se na njemu nađu sa sportistima sa Kosova te kako od tog stava neće odustati čak i po cijenu smjene.

“Ako se to ne sviđa državnom vrhu, neka me promeni. Ako je bilo ko u državi protiv toga, moraće mene da otera. Ne priznajemo Kosovo, to je svima jasno, ali kada sportisti osvoje medalju, moraju na postolje bez obzira na to ko je još na tom istom postolju”, kazao je on u intervjuu za beogradski Nedeljnik.

Naveo je slucaj sa nedavno održanih Olimpijskih igara mladih u mađarskom Ðeru.

“Bio sam na toj Olimpijadi i Ðorđe Višacki [generalni sekretar OKS-a] mi kaže: ‘Božo, možemo da imamo veliki problem, a to je da se takmičarka sa Kosova u džudou nađe na postolju sa našom takmičarkom.’ Odluka Vlade Srbije je da predsedniku Medunarodnog olimpijskog komiteta napišemo pismo da ne priznajemo Kosovo. I to smo i uradili”, kazao je Maljković.

MOK nam to ne bi oprostio

“Ali, da je bio slučaj u bilo kom olimpijskom sportu da se na postolju nađu sportisti iz Srbije i sa Kosova – moj stav je bio čvrst i odlučan da budemo na postolju. Nema odlaska sa postolja. Nije se to desilo u Ðeru, ali ubuduće, ako se to desi, jer ja sam takav čovek i u duhu olimpizma, pravde, ideje sporta, ne sme nijedan srpski sportista da odlazi sa postolja.”

On smatra kako odlazak sa postolja MOK Srbiji nikada ne bi oprostio.

“Mogu da me smene zbog tog stava. Došao sam ovde da četiri godine radim volonterski. Došao sam ovde da podignem ovu ustanovu, da ne ugasimo svetlo. I mene ovo košta. Svi moji sa kojima pijem kafu, Vladislav – Lale Lučić, Bata Ðorđević i ostali, kažu mi: ‘Ti si jedini Srbin koji ne mora da radi, a radi'”, rekao je Maljković.

Izvor: Agencije