Zlato na meti koplja Sare Kolak

Sarae Kolak: Najveća konkurencija ću biti sama sebi, trebam napraviti to što sam sposobna (EPA)

Jedna od onih od kojih će Hrvatska najviše očekivati na predstojećem Svjetskom atletskom prvenstvu, koje će biti održano u Londonu tokom augusta, bacačica je koplja Sara Kolak.

Ova 22-godišnjakinja, rodom iz Ludbrega, aktuelna je olimpijska prvakinja, kao i šampionka Evrope do 23 godine.

Nagovještaj dobrih rezultata Sare Kolak viđen je na prošlogodišnjem Evropskom prvenstvu seniorki i seniora u Amsterdamu, kada je osvojila treće mjesto hicem od 63,50 metara.

Nedugo zatim uslijedio je nastup na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, kada je osvojila zlatnu medalju na 66,18 metara.

Ove godine i ovog mjeseca je neprikosnovena – u Lozani je 6. jula koplje bacila na 68,43 metra, što je najbolji rezultat ove godine među seniorkama, i osvojila prvo mjesto na tom takmičenju.

Najbolja u Poljskoj

Tri dana kasnije, na Olimpijskom stadionu u Londonu, dobacila je daljinu 67,83 metra (treća daljina sezone), ali tada je bila druga, iza Čehinje Barbore Špotakove (68,26 metara).

Posljednje zlato osvojila je na EP-u U23, koje je održano od 13. do 16. jula u poljskom gradu Bydgoszcz.

“Osjećam se dobro, zdrava sam i forma je na nivou”, kaže Kolak za Al Jazeeru.

Pripreme i takmičenja su u toku, a sagovornica ističe kako je najbitnije zdravlje u cijelom procesu.

“Idemo korak po korak i svako natjecanje nam je bitno. Spremamo se po programu kojeg odredi trener Andrej Hajnšek. Ciljevi su da uradim tehnički dobar hitac, šta će to donijeti – vidjet ćemo, bitno je da sam zdrava”, ističe ona.

Direktna protivnica za medalju u Londonu bit će joj Špotakova, kao i Turkinja Eda Tugsuz, Kineskinja Shiying Liu, Bjeloruskinja Tatsjana Haladovič…

Sama sebi najveća konkurencija

No, Kolak ukazuje na jedan drugi aspekt:

“Najveća konkurencija ću biti sama sebi, trebam napraviti to što sam sposobna i vidjet ćemo šta mi to donosi.”

Da li će dostići i 70 metara?

“Ove godine smo već pomakli granicu na viši nivo, sa 66,18 do 68,43. Idemo korak po korak, dajem najbolje od sebe na takmičenju, a suci će kazati do koje granice smo došli”, odgovara Kolak.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

U švicarskoj Lozani u četvrak naveće je održan osmi od 14 mitinga atletske Dijamantske lige. Postignuto je nekoliko najboljih rezultata ove sezone, a među njima je i hrvatski rekord u bacanju koplja Sare Kolak.    

Published On 07 Jul 2017

Sara Kolak, hrvatska osvajačica zlatne medalje u bacanju koplja na Olimpijskim igrama, vratila se kući.Porodica i prijatelji spremili su joj nezaboravan doček – prvo na aerodromu, a potom u rodnom Ludbregu.

Published On 23 Aug 2016
Više iz rubrike SPORT
POPULARNO