Alić: Finale u Londonu bio bi veliki uspjeh za BiH

Hamza Alić: Ko god od nas dvojice da uđe finale, bilo Pezer ili ja, BiH bi morala biti ponosna (EPA)

Bosnu i Hercegovinu će na predstojećem Svjetskom atletskom prvenstvu u Londonu, koje će biti od 4. do 13. augusta biti održano na Olimpijskom stadionu u prijestolnici Velike Britanije, predstavljat će tri takmičara.

Jedan od njih je iskusni bacač kugle Hamza Alić, koji se nedavno okitio naslovom viceprvaka Balkana.

Ističe kako je zadovoljan plasmanom, ali ne i daljinama ostvarenim na Balkanijadi u Novom Pazaru.

“Dobar je plasman, ali rezultati nisu bili na nivou, jer je kiša lila. Zbog vremenskih uslova, nismo došli do željenih rezultata. Bez obzira na to, ja sam bio drugi, Mesud Pezer [također takmičar iz Bosne i Hercegovine i predstavnik ove države na SP-u u Londonu] je bio prvi. Mislim da se nikada za Bosnu i Hercegovinu nije desilo tako nešto”, kazao je Alić za Al Jazeeru.

Žestoka konkurencija

Kada je riječ o smotri najboljih atletičarki i atletičara u britanskom glavnom gradu, on kaže kako je u dobroj formi.

“Najvažnije je da sam zdrav. Zadovoljan sam formom, nastupio sam ove godine na desetak takmičenja i imam prosjek oko 20 metara, što pokazuje da je dobra forma. Ujedno sam i ispunio za SP normu”, objašnjava ovaj sportaš rodom iz Srebrenice.

Kao i još nekoliko naših sagovornika u ranijim tekstovima, Alić kaže kako će u Londonu među kuglašima biti žestoko takmičenje.

“Sada je žestoko jaka konkurencija među bacačima kugle na svijetu, nikad nije bilo ovako. Ući u finale bi bio strašan uspjeh. Ko god od nas dvojice da uđe finale, bilo Pezer ili ja, Bosna i Hercegovina bi morala biti ponosna. Trebat će sigurno daljina od 20,30 ili 20,40 metara za finale. Pezer je moj nasljednik i puno je mlađi i bio bih sretan da uđe on, a ako bi obojica, to bi bilo vrhunski rezultat.”

Pomoć mladim atletama

Ističe kako će se velika borba na SP-u voditi između dvojice Amerikanaca (Ryan Crouser i Joe Kovacs) te još nekoliko Evropljana.

“Imam 26. rezultat na svijetu, s daljinom 20,82 metra, što dovoljno govori o konkurenciji. Ako se upadne među 12 u finale, to bi bio fantastičan uspjeh”, dodaje bh. atletičar.

Do Londona, govori Alić, imat će još jedan miting, potom će ostati još šest do sedam dana u Bosni i Hercegovini, a potom – pravac Svjetsko prvenstvo.

“Pripreme nismo mogli uraditi vani, sve smo po takmičenjima. Volio bih da ubuduće Bosna i Hercegovina posveti pažnju mlađim takmičarima, kao što je, recimo, Pezer. Da im se osiguraju dobri uslovi treninga, kao i drugi uslovi za takmičenja. Imamo mnogo dobrih mladih u atletici, koji mogu doći do odličnih rezultata u svojoj karijeri za našu državu”, govori na kraju razgovora Hamza Alić.

Izvor: Al Jazeera