Žunić: Na SP gađam osobni rekord i medalju

Dobru formu potvrdio je ove sedmice pobjedom na mitingu u slovenskom Novom Mestu (EPA)

Za hrvatskog bacača kugle Stipu Žunića nema nedoumica kada je riječ o nastupu na Svjetskom atletskom prvenstvu narednog mjeseca – cilj je novi lični rekord i medalja. Do sada mu je najbolji hitac u karijeri stigao na daljinu 21,48 metara.

Dobru formu potvrdio je ove sedmice pobjedom na mitingu u slovenskom Novom Mestu, istina sa nešto kraćim hicem od ličnog rekorda (21,07 metara) no – pobjeda je pobjeda.

U razgovoru za Al Jazeeru ističe kako se nikada ne zna u takmičenju bacača kugle koje daljine donose odličje, ali i kako je veoma nezgodno vrijeme za bavljenje ovom atletskom disciplinom jer je konkurencija žestoka.

„Malo je nezgodno vrime za bit’ bacač kugle“, govori ovaj Zadranin.

Neizvjesno u Londonu

Ističe kako konkurenti znaju i na loš dan baciti kuglu na 22 metra:

„Nekad se znalo sa manje osvajat’ zlato. Nikad ne znaš, daljine između 21 i 21,5 mogu donijet’ medalju. U Londonu bit će sve neizvjesno, može se desit’ da 21 (metar) bude medalja, a opet i da 22 ne bude. Stvarno je teško prognozirati.“

Na pitanje o svojoj formi i pripremama kaže:

„Ne mogu se požaliti, nikad bolje. Sve ide super i tako da ostane bilo bi odlično. Odradili smo sve što se moglo odraditi što se tiče forme. Sada ide finiširanje, odmaranje tijela, rad na finesama… Trenutno je najbitnije dobro se osjećati.“

Nada se da će se približiti daljini od 22 metra…

„Ja uvijek ciljam visoko, želim baciti osobni rekord. Želim dati sve od sebe i biti najbolji kada se to bude najviše tražilo“, govori i dodaje:

„Ako bacim osobni rekord, neupitno je da će i medalja pasti. Samo konkurencija je dosta jaka i stvarno se nikada ne zna. Nisam favorit za medalju, što ne znači da ne mogu iznenaditi, a meni to dobro ide.“

Amerikanci favoriti

Ko su najveći konkurenti i favoriti za medalju?

„Najveći favorit je Ryan Crouser, američki najbolji bacač kugle. On je apsolutni favorit, olimpijski rekorder, olimpijski pobjednik iz Rija. On je ove sezone nepobjediv i najveće ima šanse za zlato“, kaže, a na komentar „za sve ima i prvi put, pa i da Crouser izgubi“, odgovara: „Nikad se ne zna, u jako dobroj sezoni je. On baca 22 metra i na loš dan, bit će najteži za pobijediti.'“

Kada se pogleda lista rezultata ove sezone na stranici Međunarodne atletske federacije, vidi se Crouserovo ime uz sedam od devet najboljih rezultata takmičarske godine i svi su iznad 22 metra. Najbolje je bacao u Sacramentu 25. juna kada je upisao rezultat 22,65 metara.

Preostala dva pripadaju još jednom Amerikancu…

„Iza Crousera je Joe Kovacs koji ima rezultate među Top 10 svih vremena. On je jako dobar, ima drugi rezultat na svitu. Tu je i osvajač brončane medalje iz Rija, Tom Walsh, Novozelanđanin koji je bio i srebrni 2015. na SP i ove godine je u jako dobroj formi. To su sve ljudi koji imaju rezultat od 22 metra, bacanje kugle nije bilo jače na svitu u povijesti“, objašnjava hrvatski atleta.

On će u Splitu ostati do 2. augusta kada putuje za London, kvalifikacije za bacače kugle su 5. augusta, a dan kasnije je finale.

Izvor: Al Jazeera