Pomoćni trener reprezentacije BiH razriješen dužnosti

Reprezentacije BiH i Grčke su 9. junu odigrale 0:0 u Zenici (Reuters)

Pomoćni trener nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Stephane Gilli razriješen je dužnosti, odlučeno je na redovnoj sjednici Izvršnog odbora Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine u Čitluku, prenose agencije.

Gilli je razriješen dužnosti do kraja kvalifikacionog ciklusa, zbog incidenta nakon utakmice između Bosne i Hercergovine i Grčke (0:0) u Zenici, saopćeno je iz Nogometnog/Fudbalskog saveza.

“Daje se puna podrška selektoru Mehmedu Baždareviću u daljem radu, sa zadatkom da se na narednu sjednicu Izvršnog odbora dostavi plan rada i aktivnosti do završetka kvalifikacionog ciklusa za Rusiju 2018”, jedan je od zaključaka sjednice.

Također je istaknuto kako cilj reprezentacije ostaje plasman na Svjetsko prvenstvo naredne godine u Rusiji.

Reprezentacije Bosne i Hercegovine i Grčke su 9. junu odigrale neriješeno 0:0 u Zenici, a nakon završetka utakmice došlo je do fizičkog okršaja na terenu, u kojem je učestvovao i Gilli.

Nekoliko dana kasnije je objavljeno kako je Disciplinska komisija Svjetske nogometne asocijacije pokrenula istragu protiv učesnika nereda – Gillija, bh. reprezentativaca Edina Džeke i Muhameda Bešića, te grčkih nogometaša Ioannisa Giannotasa i Kostasa Manolasa.

Baždarević: Stephane je izuzetan čovjek

“Čuo sam da je Gilli suspendiran. Mora se sagledati i ta strana da je Stephane izuzetan čovjek. I sam je rekao da je kažnjen i bez kazne, koju je sinoć saznao”, kazao je Baždarević za sarajevske medije.

“Sa Stephaneom se čujem svaki dan. Prije dva dana smo bili zajedno u Francuskoj. Non-stop smo skupa. Kada smo govorili o posljedicama, Stephane mi je rekao da je za Bosnu i Hercegovinu spreman bio sve dati, doduše ne na takav način koji se dogodio, ali iz svega trebamo izvući pouke”, rekao je bh. selektor.

Na pitanje da li će nakon što Gilliju istekne suspenzija tražiti da se on vrati u reprezentaciju, s obzirom na to da je kažnjen samo za ovaj ciklus, Baždarević kaže da neće “ništa tražiti”.

“Vidjet ćemo šta će nam život donijeti dalje. Moramo shvatiti da se greške koje smo napravili protiv Grka ne smijemo ponavljati. Prvo Gilli, pa naši igrači, ali i sami navijači”, kazao je Baždarević.

Izvor: Agencije