Ligaši: I elita da igra kvalifikacije Lige prvaka

Olssonj je dodao kako će format, koji se uvodi naredne godine, „povećati razlike između bogatih i onih koji imaju manje“. (Reuters)

Direktan plasman u grupnu fazu Lige evropskih prvaka treba biti omogućen za manji broj klubova nego što je sada to slučaj, danas je objavila organizacija koja predstavlja evropska državna prvenstva EPFL, prenose agencije.

Predsjednik EPFL-a Lars Christer Olsson izjavio je kako želi da više predstavnika najjačih evropskih liga izbori grupnu fazu elitnog takmičenja kroz kvalifikacije.

Prošle godine je Evropska nogometna asocijacija UEFA objavila kako će dati više mjesta timovima iz četiri najjače lige kontinenta – Premiership (Engleska), Primera (Španija), Bundesliga (Njemačka), Serie A (Italija) – dok će smanjiti učešće slabijih liga.

Te će izmjene stupiti na snagu za ciklus 2018-21, no Olsson je novinarima rekao kako on već gleda unaprijed i kako se nada kako će za ciklus 2021-24 nagovoriti UEFA-u da promijeni mišljenje.

Jaz između bogatih i ostalih

„Ovo je zajednički stav lidera liga kako treba umanjiti broj klubova koji će se direktno plasirati (u grupnu fazu) jer kvalifikacije za Ligu prvaka trebaju dati više prilika svima da se plasiraju“, istakao je.

Šveđanin je dodao kako će format, koji se uvodi naredne godine, „povećati razlike između bogatih i onih koji imaju manje“.

Olsson je govorio nakon što je EPFL postigao dogovor sa UEFA-om koji garantira mjesto u tijelima koje donose odluke za pitanja kao što je format takmičenja i raspored utakmica.

Izvor: Agencije