U Srebrenici igrali Baždarević, Milošević, Konjić…

Susret Miloševića i Baždarevića u Srebrenici: Humanitarni meč kao pomoć FK Guberu (Anadolija)

Veterani bosanskohercegovačkog nogometa odigrali su prijateljsku utakmicu protiv Fudbalskog kluba Guber u Srebrenici kako bi na simboličan način pružili podršku ovom sportskom kolektivu, javlja agencija Anadolija.

Ovu su utakmicu organizirali Asocijacija sportskih novinara i voditelj TV kuće Hayat Fikret Hodžić. Ovaj događaj je velikom broju građana Srebrenice i mališanima pružio priliku da na stadionu FK Guber, jednom od najstarijih u BiH, vide nekadašnje zvijezde.

Sa utakmice u Srebrenici

Danas su u Srebrenici, između ostalih bili: selektor BiH Mehmed Baždarević, Adnan Gušo, Rizah Mešković, Dževad Šećerbegović, Mirza Varešanović, Muhamed Konjić, Vedin Musić, Nermin Šabić, bivši reprezentativac Jugoslavije Savo Milošević…

Baždarević je prije početka meča kazao kako je utakmica „bitna, jer da nije, ne bi bio ovdje“.

„Ovdje sam proveo neke trenutke dok sam bio dijete, dok sam bio igrač Željezničara. U ovom kraju imam i familije. Svi znamo da je ovo klub velike historije. Ono što ja mogu jeste da ih podržim, pomognem koliko god mogu. Mislim da je sama ideja jako dobra i da se taj klub ponovo vrati na nekakva svoja prošla vremena koja su bila jako uspješna“, istakao je on.

Baždarević: Mislim da treba dati podršku ljudima koji rade u ovom klubu. Svi znamo šta znači sport koji nas samo može spajati, a ne razdvajati

„Mislim da treba dati podršku ljudima koji rade u ovom klubu. Svi znamo šta znači sport koji nas samo može spajati, a ne razdvajati.“

Milošević, bivši napadač Partizana, kazao je kako mu je čast i zadovoljstvo što je danas bio u Srebrenici.

„Prvo, povod je jako pozitivan, dobar. Druga stvar, drago mi je da smo baš ovdje u Srebrenici u FK Guber. Inače, ovo je još jedna prilika da se vidim sa nekim prijateljima sa kojima nemam često priliku da se vidim. Bez obzira koliko je teška ta naša prošlost, posebno u ovom gradu i okolini, sport je uvijek bio most koji je mogao da poveže nekada i nepovezive stvari“, rekao je on.

Razumijevanje i poštovanje

Mišljenja je kako nogomet treba mnogo više koristiti kao mogućnost da neke stvari koliko toliko dovedemo u normalu.

„Ako ništa drugo, za početak da imamo razumijevanje i poštovanje jedni za druge. Ovakve prilike treba sigurno upražnjavati što je moguće češće“, poručio je Milošević.

Konjić: Guber je posebno mjesto, na neki način u ovakvoj teškoj ekonomskoj i političkoj situaciji, to je klub koji zbližava ljude i gdje ima toliko različitosti

Muhamed Konjić je izrazio zadovoljstvo što je dio ovog događaja.

„Sport je nešto što zbližava ljude. Fudbal pogotovo. Guber je posebno mjesto, na neki način u ovakvoj teškoj ekonomskoj i političkoj situaciji, to je klub koji zbližava ljude i gdje ima toliko različitosti, a ipak zajedništva“, pojasnio je Konjić, te dodao kako bi trebalo puno više pažnje i podrške pružiti FK Guber.

Emir Delić, novinar Al Jazeere i predsjednik Asocijacije sportskih novinara, rekao je da Asocijacija nekoliko puta godišnje organizuje ovakve događaje. 

“Zajedno s kolegom Sinanom Sinanovićem i Fikretom Hodžićem došli smo na ideju da ovdje organizujemo utakmicu kako bi se skrenula pažnja na FK Guber koji je jedna pozitivna priča ne samo u ovom gradu, nego i u BiH”, istakao je Delić.

Naglasio je da su odlučili okupiti zvijezde bh. nogometa.

“Došla je većina onih koje smo pozvali. Poenta ovoga je da se skrene pažnja na FK Guber, na Srebrenicu. Da se pokaže da sport pobjeđuje sve predrasude i da za sport nema nikakvih granica”, poručio je Delić.

Rekao je da u klubu danas igraju igrači i bošnjačke i srpske nacionalnosti, što je za pohvalu. 

Prva nogometna lopta u Srebrenicu je stigla davne 1923. godine, a već naredne je osnovan klub. Klub je jedan od najstarijih u BiH i ne mari za etničku pripadnost igrača.

Izvor: Agencije


Povezane

Osamnaest godina nakon tragedije, Srebreničani pokušavaju da se izbore, ne samo sa teškom prošlošću, već i sa ekonomskim problemima. Povratnicima su prijeko potrebna radna mjesta. Ipak, bez obzira na sve, ne manjka im sportskog duha. Fudbalski klub Guber slavi 90 godina postojanja i ne mari na etničku pripadnost igrača. Priča Vladimira Bobetića.

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO