Ruski političar predlaže novi sport – tuče huligana

Umjesto na tribinama, zastupnik Lebedev predlaže tuče huligana u arenama (AP)

Zastupnik ruske Dume Igor Lebedev, koji je i član uprave Nogometnog saveza Rusije, predložio je “originalno rješenje” za probleme koje ta država ima s huliganima uoči Svjetskog prvenstva u nogometu koje se u Moskvi i još nekoliko ruskih gradova održava naredne godine – legalizaciju huliganizma i njegovo pretvaranje u sport koji će uživo pratiti gledatelji.

Agencija AP podsjeća da su se organizirane skupine ruskih navijača, za koje navode da su mnogi bili obučeni u borilačkim vještinama, tukli s engleskim navijačima na ulicama Marseillea tokom prošlogodišnjeg Europskog prvenstva u nogometu održanog u Francuskoj.

Navodi se kako je to inspiriralo Lebedeva da sastavi pravila nečega što je nazvao “draka”, što je ruska riječ za “tuču”, u kojoj bi se po 20 nenaoružanih boraca sa svake strane obračunavalo u areni.

Lebedev je na stranicama nacionalističke Liberalnodemokratske stranke Rusije Vladimira Žirinovskog, čiji je zastupnik, napisao kako bi organizirani obračuni “mogli navijačku agresiju odvesti u mirnom smjeru”.

Rusija kao pionir u novom sportu

Također tvrdi i kako bi to moglo “poslužiti kao primjer” engleskim navijačima, koje je okarakterizirao kao “nedisciplinirane grubijane i loše borce”.

“Rusija bi bila pionir u novom sportu. Engleski navijači dođu, na primjer, i počnu tražiti kavgu. I stiže im odgovor – izazov prihvaćen. Sastanak na stadionu u određeno vrijeme”, naveo je Lebedev.

Taj je ruski zastupnik prošle godine hvalio ruske navijače zbog tuče u Marseilleu.

Ono što predlaže Lebedev zapravo već postoji u nekim europskim državama, a osim ruskih i engleskih huligana na koje se referira Lebedev, za najopasnije i najorganiziranije slove poljski navijači.

Izvor: Agencije