Španović državnim rekordom odbranila evropsko zlato

Najbolja srbijanska atletičarka Ivana Španović odbranila je titulu prvaka Evrope u skoku udalj, nakon što je u finalu u KOMBANK areni pobijedila novim državnim rekordom od 7,24 metra.

Španović je ovaj rezultat, koji je treći u historiji u dvorani i samo 13 centimetara manji od svjetskog rekorda Heike Drechsler, ostvarila u trećoj seriji, nakon što je prethodno prestupila u prvoj i skočila također sjajnih 7,16 u drugoj seriji, prenosi Tanjug.

Španović, prvakinja i iz Praga prije dvije godine u dvorani, kao i iz Amsterdama prošle godine na otvorenom, u četvrtoj seriji skočila je 7,17 metara, u petoj seriji je prestupila, da bi na kraju zabilježila skok od 6,73 metara.

Ivana Španović je nakon osvajanja titule izjavila da je ponosna kao nikad u životu jer je veliki uspjeh ostvarila pred domaćom publikom.

‘Probijanje’ granice

“Obećala sam sebi da ću da uživam u svakoj sekundi prvenstva, ne mogu da vam opišem koliko sam ponosna, kao nikad u životu. Učinila sam narod ponosnim i hvala publici. Ovo je najemotivnije takmičenje i ovo će obeležiti moji karijeru”, poručila je Španović.

Njen trener Goran Obradović istakao je da se sve otvorilo u subotu kada je Španović u kvalifikacijama “probila” granicu od sedam metara.

“Nemam reči, juče nam se sve otvorilo, tada sam bio svestan da Ivana može da ostvari famozne skokove, podatak da je ovo treći rezultat u istoriji u dvorani dovoljno govori”, istakao je Obradović.

Srebro je pripalo Britanki Lorraine Ugen sa rezultatom 6,97 metara, a treće Njemici Claudia Salman-Rath sa 6,94 metara.

Finalnom danu takmičenja u KOMBANK areni prisustvuje blizu 15.000 gledalaca.

Izvor: Agencije