Džeko dobitnik bh. Državne nagrade za sport

Državnu nagradu za sport u iznosu od 7.500 eura dodjeljuje Vijeće ministara BiH (Anadolija)

Edinu Džeki, kapitenu nogometne reprezentacije BiH danas je u zgradi Parlamentarne skupštine BiH ministar civilnih poslova Adil Osmanović dodijelio Državnu nagradu za sport u 2016. godini.

Džeko je nakon preuzimanja plakete, slike i novčane nagrade u iznosu od 15.000 konvertibilnih maraka (7,5 hiljada eura) kazao da će novac proslijediti u humanitarne svrhe, tačnije po tri jednaka dijela donirat će Roditeljskoj kući u Sarajevu, te dječijim domovima u Mostaru i Tuzli, javlja agencija Anadolija.

Nakon što je primio nagradu i Džeko je poklonio ministru dres sa brojem devet koji nosi u Romi.

“Meni je izuzetna čast i zadovoljstvo što sam dobitnik ove nagrade, koja dolazi sa najvećeg državnog nivoa u BiH. Ovo mi je drugi put da se nalazim u ovoj zgradi i vjerujem da će u budućnosti ovdje dolaziti što više sportista i primati nagrade”, kazao je bh. reprezentativac.

Istakao je kako vjeruje da su sportisti širom BiH pozitivna stvar te države, koja ima dosta problema.

“Kao sportist imam obavezu da apelujem na sve ljude u sistemu koji odlučuju da povećaju budžet za sport, odnosno ulaganje s obzirom da imamo velike sportiste i još veće talente. I Džeko je nastao u BiH i vjerujem da uz pomoć svih ljudi ovdje može da izađe još više velikih sportista koji će u budućnosti predstavljati BiH na najljepši način“, dodao je Džeko.

‘Ponosni na Džeku’

Osmanović je kazao da je komisija Ministarstva civilnih poslova koja je radila aplikacije za 2016. godinu jednoglasno je donijela odluku da se Državna nagrada za sport dodijeli Džeki.

“Kao ministru mi je posebno drago da smo ugostili našeg fudbalera i čestitali mu na uspjesima u Romi i na onome što postiže sa reprezentacijom BIH. Želim istaći njegovu aktivnost u ulozi ambasadora UNICEF-a. Znamo da su svi najveći sportisti imali iza sebe trnovit put, niko se nije na lagan način popeo na tako visok nivo. Ako Argentina ima Lionela Messija, Portugal Cristiana Ronalda, Švedska Zlatana Ibrahimovića, mi smo ponosni što imamo Džeku“, zaključio je Osmanović.

Državnu nagradu za sport u iznosu od 15.000 KM dodjeljuje Vijeće ministara BiH na prijedlog Ministarstva civilnih poslova. Ovoga puta je odlučeno da ona pripadne Džeki za promociju BiH u svijetu i za doprinos uspjesima nogometne reprezentacije za koju je od 2007. godine, kada je debitirao, odigrao 83 utakmice i postigao 49 golova.

Džeko je u dosadašnjoj klupskoj karijeri igrao za Željezničar, Usti nad Labem, Teplice, Wolfsburg, Manchester City, a sada nosi dres Rome.

Izvor: Agencije