Mitar Mrkela: Husref je pogađao i na moj lošiji centaršut

Izvan Jugoslavije, Mrkela je igrao u Holandiji i Turskoj (Ustupljeno Al Jazeeri)

Mitra Mrkelu, čuvenog napadača, čuvenu jedanesticu, po mnogo meču pamtimo, ali najviše po njegovim klupskim i reprezentativnim debijima, koji su ostali zapisani u analima bivšeg jugoslovenskog fudbala. Naime, Mrkela je debitovao za OFK Beograd sa samo 16 godina i 16 dana, a za reprezentaciju ex Jugoslavije sa 17 godina i 130 dana, kako najmlađi fudbaler bivše države.

„Bila su to lepa vremena i lepo je kada se neko seti toga. Kao što je poznato, karijeru sam započeo u OFK Beogradu 1981.  , a samo dve godine kasnije prešao sam u Crvenu Zvezdu, gdje sam ostao do 1990. godine“, prisjeća se legendarno napadač sa Karaburme, odnosno Marakane.

Osvajač olimpijske bronze

Statistika kaže, da je za Crvenu zvezdu Mitar Mrkela odigrao 327 utakmica i postigao 99 golova, samo jedan ga je dijelio do „kluba 100“, kao i jedna sezona do titule klupskog evropskog prvaka.

„Uvek postoji neki žal za nečim, a kod mene je to slučaj za tom evropskom klupskom titulom. Posebno, kada se uzme u obzir činjenica da je to bila moja generacija, sa kojom sam igrao sve do te sezone kada će Crvena Zvezda postati prvak Evrope. Inače, u  ‘crveno-belom’ dresu osvojio sam četiri trofeje u karijeri, tri titule prvaka države (1984, 1988, 1990) i Kup Jugoslavije (1985). S te trofejne strane u domaćem fudbalu, itekako sam zadovoljan“.

I pored tih nekoliko trofeja, standardne jedanestice u Zvezdinom dresu, Mitar Mrkela nije se naigrao u dresu „A“ reprezentacije. Međutim, ušao je i u reprezentativnom fudbalu u anale, jer je debitovao za ex Jugoslavije sa samo 17 godina i 130 dana.

„Bilo je to 17. novembra 1982. godine u Sofiji protiv Bugarske. Bile su to kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 1984. godine u Francuskoj, a selektor je bio Todor Veselinović. Pored te utakmice odigrao  sam još četiri meča postigavši jedan gol. U to moje vreme smo igrali samo sa jednim špicem i na tom mestu je igrao Zlatko Vujović. Selektor je bio Ivica Osim, u kojem zaista imam odlično mišljenje, čovek koji je ostavio dubog trag u jugoslovenskom fudbalu, ali ja se nisam uklapao u taj njegov koncept igre. Zbog toga mali broj nastupa za najbolju selekciju“.

S druge strane, kao olimpijski reprezentativac bivše Jugoslavije Mitar Mrkela je osvojio bronzanu medalju, a za tu selekciju su još igrali Tomislav Ivković, Ivan Pudar, Dragan Stojković Piksi, Mehmed Baždarević, Mirsad Baljić, Admir Smajić, Branko Miljuš, Ljubomir Radanović, Marko Elzner, Srečko Katanec, Nenad Gračan, Bora Cvetković, Stjepan Deverić, Jovica Nikolić. U stručnom štabu su bili  Ivan Toplak i Ivica Osim.

„ Bilo je to u Los Angelesu, kada smo u grupnoj fazi ostvarila sve tri pobjede, a onda dobili Zapadnu Nemačku 5:2. U polufinalu je od nas bila bolja Francuska i to tek nakon produžetaka, a utakmici za treće mesto Jugoslavija je bila bolja od Italije“.

Koordinator za mlađe selekcije u FS Srbije

Što se tiče klupske karijere, osim na prostorima bivše Jugoslavije, Mrkela je igrao u Holandiji i Turskoj.

„ U sezoni 1990/91., potpisao sam za holandski Tvente, gde sam ostao naredne dve godine. Igrao sam i za Bešiktaš u sezoni 1992/93., a pre ponovnog odlaska u Holandiju, ali sada u Kambur. Sve u svemu zadvoljan sam svojom karijerom. Naravno, uvek može više, ali što je tu je…“.

Nakon okončanja karijere, Mrkela je završio Višu trenersku školu. Bio je na funkciji rukovodioca za sport u gradskoj upravi Beograda, trener juniora OFK Beograd, a od 2005. rukovodilac fudbalske škole Crvene zvezde.

„Ostao sam u fudbalu, jer je fudbal moj život. Vezan sam za rad sa mlađim selekcijama. Posljednjih nekoliko godina sam u Fudbalskom savezu Srbije, prvom sam bio direktor mlađih selekcija, a sada na funkciji koordinatora za mlađe selekcije“.

Mrkelu i danas možemo vidjeti na prostorima bivše Jugoslavije gdje se redovno susreće sa svojim kolegama iz nacionalnih saveza.

„Imamo odličnu saradnju i često se viđamo, razgovaramo… Igramo često i prijateljske utakmice širom prostora bivše Jugoslavije. Mislim da je to dobar način rada…“.

Kao koordinator za mlađe selekcije, Mrkela se posebno osvrnuo na aktuelnu situaciju u fudbalu na prostorima bivše Jugoslavije.

„Situacija uopšte nije dobra, posebno kada je reč o mlađim kategorijama, Igrači nam odlaze, uopte se ne zadržavaju u klubovima gde su ponikli. A klubovi moraju promeniti način rada, pre svega vlasničku strukturu, kao što je to širom evrope. Nije ovo više komunizam i da klub očekuje pomoć od države… Mora se iz temelja promeniti situacija, ako mislimo na lepše sutra. Inaće, ovo podneblje je uvek imalo talenata, na našim prostorima se igrao lep fudbal, ali danas se mora puno više ulagati“.

Na kraju o tri nasljednika Mitra Mrkele, Andreju, Davidu i Dušanu.

„Najstariji Andrej ima 24 godine i još je u fudbalu. Igrao je za Spartak iz Subotice i sada čeka novi angažman. Davidu je 21 godina i prestao je igrati fudbal, dok je najmlađem Dušanu tek 4 godine. Nek su živi i zdravi, to je najbitnije“, rekao je na kraju legendarni as sa Marakane Mitar Mrkela, koji je svojevremeno znao u „u trepavicu pogoditi“ legendarnog centarfora Husrefa Musemića.

„S obzirom da ste iz Sarajeva, za koje me vežu lepe uspomene, znao sam da ćete se setiti tog našeg tandema. Jeste, tako se pričalo, pisalo, ali Husref je znao pogoditi i na moj lošiji centaršut. Sa Husrefom sam i danas na vezi, čujemo se, ponekad i vidimo“.

Izvor: Al Jazeera