Blažević: Bio sam avangarda i ispred svog vremena

Mislio sam da je Ćiro Blažević prijatelj svih Hrvata, ali sam se prevario (Arhiva)

“Daj mi još pet, boga ti, Bože”, kazao je legendarni nogometni stručnjak s ovih terena Miroslav Ćiro Blažević u intervjuu za jedan bosanskohercegovački medij povodom svog 82. rođendana.

Rođeni Travničanin, selektor Hrvatske i Bosne i Hercegovine, za Avaz kaže kako su drugi slavili, a on tugovao ovim povodom, a to je objasnio ovako:

“Zato što je, sine moj, ovo početak kraja. Uh, nema se tu šta više proslavljati. Nije mi lako uz saznanje da svaka boljka može biti kobna. A i nema više puno onih jarana s kojima sam odrastao, sve je pokrila crna zemljica. Šta treba? Da očekujem da ću doživjeti stotu? Da mi je znati da će ih biti još jedno pet, bio bih k'o metak. Daj mi još pet, boga ti, Bože”, ističe Ćiro.

Veliki je broj godina iza njega, što se ne bi reklo po njegovoj vitalnosti. Život ga, ipak, nije mazio i za mnogočime žali.

“Tako je puno toga što bi se i kod mene trebalo drugačije napraviti. Eto, od djetinjstva u Bosni život me znao gaziti. Bili smo siromašni, ali smo se znali izvući veseljem, optimizmom. Niko nije znao koje je ko nacionalnosti. Za majku Katicu bio sam jako vezan, ona mi je bila sve u životu. Umrla je 1961. godine i to je najtužniji trenutak u mom životu. Nikad nisam bio tako shrvan kao te večeri”, govori bh. kolegama.

Avangarda i ispred svog vremena

Prije 12 godina bio mu je dijagnosticiran rak prostate. Govori kako se “od straha cijelu noć tresao”.

“Oka nisam sklopio. Mislio sam da sam gotov. Ali, bila je to moja velika pobjeda. Zato bih svima preporučio redovne kontrole i brigu o zdravlju”, ističe Blažević i dodaje kako bi i u profesionalnoj karijeri također neke stvari drugačije uradio.

“Sigurno, da sam ove pameti, jedno 35 posto utakmica koje sam izgubio  ne bih izgubio. Na čelu je baraž protiv Portugala”, dodaje.

U današnjem intervjuu za hrvatski portal Index kaže kako je bio “avangarda i ispred svog vremena u dosta toga u trenerskom pozivu”.

Odnos kumova Ćire i Mamića vječna je inspiracija:

“Mamić je rekao da će se, kada ja umrem, na pogrebu baciti u moj grob. Ali ja sam mu na to rekao da ne brine, jer će prije otići on nego ja, pa ću se tako ja na njegovu sprovodu baciti u grob.”

Izvor: Agencije