SP u košarci 2023. na Filipinima, Japanu i Indoneziji

Na SP-u 2023. godine sudjelovat će 32 reprezentacije, a polufinala i finale igrat će se u filipinskom gradu Bukaveu (EPA)

Svjetsko prvenstvo za košarkaše 2023. godine bit će održano u tri azijske otočne zemlje – Filipinima, Japanu i Indoneziji, odlučila je Međunarodna košarkaška asocijacija. 

Azijci su dobili više glasova od zajedničke kandidature Argentine i Urugvaja, saopćeno je iz FIBA-e.

Na SP-u 2023. sudjelovat će 32 reprezentacije, a polufinala i finale igrat će se u filipinskom gradu Bukaveu, u  dvorani koja prima 55.000 gledalaca.

Kvalifikacije za Mundijal počet će 2021. godine.

Na sastanku Odbora u sjedištu FIBA-e u švicarskom Meisu odlučeno je da domaćinstvo bude dodijeljeno azijskim zemljama, što znači da će se SP 2023. godine po prvi put održati u tri države.

Turska i Rusija odustale od kandidature

Do sada se svjetsko prvenstvo održavalo u samo jednoj zemlji, pa i prvo naredno 2019. godine bit će organizirano u Kini.

Jedini protivkandidati Filipinima, Japanu i Indoneziji bili su Argentina i Urugvaj, koji su također uputili zajedničku kandidaturu.

Ranije, u novembru, od kandidature su odustale Turska i Rusija.

Izvor: Agencije


Povezane

Tema ovosedmične emisije je Evropsko prvenstvo u košarci. Gost je  Zoran Slavnić, bivši selektor Srbije koji analizira viđeno na Eurobasketu. U Francuskoj se od reprezentacije oprostili Dirk Nowitzki i Vassilis Spanoulis a na istom mjestu predstavljene i nove nade evropske košarke. Donosimo portret o Džananu Musi igraču koji je Bosnu i Hercegovinu odveo do prvog […]

Published On 21 Sep 2015
Više iz rubrike SPORT
POPULARNO