Rusija suspendirana sa Zimskih olimpijskih igara u Južnoj Koreji

Zimska olimpijada bit će održana od 9. do 25. februara sljedeće godine u južnokorejskom Pyeongchangu (EPA)

Međunarodni olimpijski komitet suspendirao je Rusiju sa Zimskih olimpijskih igara 2018. godine.

Olimpijska reprezentacija Rusije je suspendirana za naredne ZOI u Pyeongchangu, u Južnoj Koreji, jer su njeni sportisti koristili nedozvoljena stimulativna sredstava, prenosi agencija Anadolija.

Prema odluci Izvršnog odbora MOK-a saopćenoj u utorak u Lozani, ruski sportisti za koje bude utvrđeno da nisu koristili nedozvoljena stimulativna sredstva moći će nastupiti pod imenom “Olimpijski sportista iz Rusije”, odnosno kraticom OAR.

Varanje prije i tokom ZOI u Sočiju

U tom slučaju sportisti neće moći nastupati pod ruskom zastavom, a ukoliko osvoje zlatnu medalju, neće se čuti ni državna himna Rusije.

Međunarodni olimpijski komitet je Vitaliju Mutku, nekadašnjem ministru sporta Rusije, također zabranio učešće na ZOI u bilo kakvoj ulozi, a suspendiran je i predsjednik Olimpijskog komiteta Rusije Aleksandar Žukov.

Odluka MOK-a je uslijedila nakon okončanja istrage koja je trajala godinu i po u vezi s tvrdnjama o dopingu u organizaciji ruske države na Zimskim olimpijskim igrama 2014. godine u Sočiju, kada je Rusija bila domaćin.

U Izvještaju se iznose dokazi o “sistematskoj manipulaciji antidopinških pravila i sistema”, kojima su potkrijepljene ranije optužbe o upletenosti Vlade Rusije u varanje prije i tokom ZOI održanima prije četiri godine.

Sistematska manipulacija pravila

Odluka je donesena na osnovu izvještaja Samuela Schmida o “sistematskoj manipulaciji antidoping pravila i sistema u Rusiji”, prenio je AP.

“Rezultati nisu bazirani samo na osnovu svjedočenja uzbunjivača Grigorija Rodčenka. Postoje naučni dokazi, izjave svjedoka i korespondencija. Činjenica je da je u Rusiji bilo sistematske manipulacije u vezi s dopingom i antidoping sistemom… što je također uočeno na Zimskoj olimpijadi u Sočiju 2014. godine”, rekao je Schmid na konferenciji za novinare MOK-a u Lozani.

Zimska olimpijada bit će održana od 9. do 25. februara sljedeće godine u južnokorejskom Pjongchangu.

Izvor: Agencije