MOK razmatra zabranu nastupa Rusije na ZOI u J. Koreji

Među imenovanim i okrivljenim za uzimanje dopinga bio je i takmičar u bobu i nosilac zastave na otvaranju Igara Aleksandar Zubkov (EPA)

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) na sutrašnjem zasjedanju u Lausannei razmatrat će moguću zabranu nastupa reprezentaciji Rusije na Zimskim olimpijskim igrama sljedeće godine zbog korištenja dopingsredstava, a smatra se da je ovo jedna najtežih odluka pred olimpijskim pokretom u historiji.

Posmatrači navode da je želja Kremlja za pobjedom, a koja je dovela do prevara s doping-sredstvima, Rusiji donijela žestoke udarce jer je ta država na posljednjim Igrama u Sočiju, na domaćem terenu, ostala bez 11 medalja, koje su oduzete zbog dopinga.

“Sport je ogromni medijski i politički resurs, a Igre u Sočiju bile su veoma važne za imidž države. Ona je na njima pretjerala i došlo je do najvećeg skandala u historiji olimpijskog pokreta. Ovo je ogroman udarac za ruski sport”, ističe politički komentator i profesor iz Moskve Sergej Medvedev za AFP.

Postoji mogućnost da ruskim sportistima ne bude zabranjen nastup, ali je veća ona da će biti zabranjeno korištenje državnih oznaka kao što su zastava i himna, navode agencije.

Do Igara u južnokorejskom Pyeongchangu ostalo je nešto više od dva mjeseca, a protekli period bio je pun negativnih vijesti za zvijezde ruskih zimskih i drugih sportova.

Oduzimanje medalja

Međunarodna atletska federacija IAAF 26. novembra zadržala je dvogodišnju suspenziju Rusije zbog tvrdnji da je država sponzorisala doping. Ta zabrana spriječila je ruske sportiste da nastupe na prošlogodišnjim Ljetnim olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, te na Svjetskom atletskom prvenstvu u Londonu ove godine.

Deset dana ranije Svjetska antidopinška agencija (WADA) objavila je da Rusija i dalje ne poštuje međunarodna pravila kad je riječ o nedozvoljenim stimulansima.

Šanse Rusije da nastupi u Pyeongchangu dodatno je prošle sedmice oštetila serija kazni koje su dobili ruski osvajači medalja u Sočiju 2014. godine.

Rusiji je oduzeto 11 od 33 osvojene medalje zbog varanja, što znači da je morala prepustiti prvo mjesto po broju osvojenih medalja Norveškoj.

Eksplozivni izvještaj iz 2016, koji je naručila WADA, navodi da je Rusija sponzorisala doping-program. U njemu se navodi da su prevare bile najveće tokom Igara 2014, gdje su ruski tajni agenti napravili detaljan sistem dopinga uz pomoć države.

Među imenovanim i okrivljenim za uzimanje dopinga bio je i takmičar u bobu i nosilac zastave na otvaranju Igara Aleksandar Zubkov, kome su oduzeti naslovi olimpijskog pobjednika u bobu dvosjedu i četverosjedu.

Putin: ‘Dvije opcije’

Moskva stalno negira postojanje državnog doping-programa i pokušava za sve okriviti sportske zvaničnike.

Tokom prošlosedmičnog žrijeba grupa za Svjetsko nogometno prvenstvo u Kremlju zamjenik ruskog premijera Vitalij Mutko kazao je da su optužbe za doping pokušaj “stvaranja imidža osovine zla” protiv Rusije.

“No, to je sve zbog toga što smo mi takva sportska velesila”, dodao je Mutko, kome je bilo zabranjeno prisustvovanje na prošlogodišnjim Igrama zbog skandala.

“Oslanjamo se na zdrav razum, na Povelju MOK-a, na stav da niko ne može odbaciti pretpostavku nevinosti.”

Predsjednik Rusije Vladimir Putin u oktobru ove godine optužio je Sjedinjene Američke Države da prave indirektni pritisak na MOK kako bi se zabranio nastup Rusije u Južnoj Koreji. Upozorio je, ako MOK suspenduje Rusiju, da će to nanijeti “tešku štetu olimpijskom pokretu”.

“Postoje dvije opcije: ili primorati Rusiju da se takmiči pod neutralnom zastavom ili joj u potpunosti zabraniti odlazak na Igre. Obje su poniženje za našu državu”, istakao je on.

Ruska zabrana imala bi veliki utjecaj na takmičenja u Pyeongchangu, naročito u disciplinama kao što su umjetničko klizanje, skijaško trčanje, brzo klizanje i bob.

Izvor: Agencije