Rusi na ZOI ne smiju izgledati ‘kao Rusi’

Od ruskih sportista zatraženo je da im dresovi nikako ne mogu sadržavati bijelo-plavo-crvenu kombinaciju (Reuters)

Međunarodni olimpijski odbor obznanio je zahtjeve za nastupe ruskih sportaša na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu, a među njima i onaj da im službene odore i dresovi “ne smiju izgledati ruski”.

Nakon zabrane nastupa Rusima pod njihovim zastavom i znamenjima zbog dopinga, već pod zastavom MOO-a i neutralnim oznakama, u javnost su procurile fotografije dresova u kojima Rusi namjeravaju nastupiti u Južnoj Koreji, a koji vrlo nalikuju na standardni ruski dres. 

MOO je reagirao i od ruskih sportaša zatražio da im dresovi i odore nikako ne mogu sadržavati bijelo-plavo-crvenu kombinaciju te bilo kakve oznake Rusije.

Oni ruski sportaši koji su dokazano čisti od dopinga moći će nastupiti s oznakoma OAR (Olympic Athlete from Russia), a odjeća im može sadržavati samo dvije od tri boje ruske zastave, s tim da plava boja mora biti u tamnijoj nijansi.

Suspendovani i zvaničnici

Međunarodni olimpijski odbor odlučio je početkom mjeseca da Rusija neće sudjelovati na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu zbog brojnih dokaza o dopingiranju ruskih sportaša, no neki će ruski sportaši ipak moći nastupiti u Južnoj Koreji pod olimpijskom zastavom.

Uz sportaše, suspendiran je i predsjednik Ruskog olimpijskog odbora Aleksandar Žukov, koji je član MOO-a. Zabranjen je i dolazak ruskog ministra sporta i zamjenika premijera Vitalija Mutka te još nekim dužnosnicima Ruskog olimpijskog odbora i ministarstva sporta na ZOI u Pjongčangu.

Odluka MOO-a očekivana je nakon brojnih dopinških nalaza i priznanja sustavnog dopingiranja ruskih sportaša, poglavito na prošlim Igrama u Sočiju prije četiri godine.

Prije 18 mjeseci MOO je odluku o nastupima ruskih sportaša na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru prepustio ponaosob međunarodnim sportskim asocijacijama, pa je 70 posto Rusa ipak sudjelovalo na tim Igrama.

“Doping u ruskom sportu jest dosad neviđeni napad na integritet olimpizma i sporta uopće. Odluka o izbacivanju Rusije logičan je odgovor na sustavni doping, a došla je na traženje svih ostalih sportaša koji nikad nisu i nikad neće uzimati doping”, ocijenio je predsjednik MOO-a Thomas Bach. 

Osude iz Rusije

Predsjednik Ruskog klizačkog saveza Aleksej Kravcov nazvao je odluku MOO-a “uvredljivom i nepravednom”, a predsjednik curling saveza Aleksej Kurašov “neprofesionalnom odlukom koja nije u duhu olimpizma”.

Oglasio se i suspendirani Žukov, koji je odluku nazvao “nepravednom i potpuno nemoralnom”.

Rusija je kažnjena i s 15 milijuna dolara, koliko je koštalo naknadno testiranje uzoraka ruskih sportaša. 

Izvor: Agencije