FARE za najoštrije sankcije klubovima zbog veličanja Ratka Mladića

Transparent s natpisom 'Ratko Mladić – srpski heroj' na utakmici Zenit - Vardar (Arhiva)

Slavljenje osuđenog ratnog zločinca, osobe koja je predvodila jedan od najgorih genocida u nedavnoj historiji, kao heroja šokantno je bez obzira na društveno okruženje u kojem se dešava, smatraju iz organizacije FARE, koja se bori protiv rasizma i diskriminacije u evropskom nogometu.

Nakon nedavne presude Ratku Mladiću u Haškom tribunalu za zločine tokom rata u Bosni i Hercegovini nekoliko klubova iz Srbije i Rusije na evropskoj sceni odalo je počast osuđenom generalu Vojske Republike Srpske.

To je ponukalo evropsku nogometnu asocijaciju UEFA-u da pokrene postupak protiv tih klubova, a iz FARE-a za Al Jazeeru kažu da takvi potezi “srozavaju dostojanstvo svih zajednica, ne samo onih iz čijih su redova žrtve”.

Incidenti u Evropskoj ligi

“Od presude Mladiću prošle sedmice primijetili smo nekoliko incidenata u nogometu u kojima se on slavi kao heroj. Urgiramo na sve pojedince i navijačke grupe koje su učestvovale u tome da ponovno razmisle šta rade jer se tim potezima srozava dostojanstvo svih zajednica, ne samo onih iz čijih su redova žrtve”, kaže Pavel Klimenko, zvaničnik FARE-a za razvoj u istočnoj Evropi.

“Nadamo se da će upravna nogometna tijela poduzeti najoštrije korake protiv takvog slavlja. Za takve stvari nema mjesta u nogometu i one ne smiju proći bez osude.”

Disciplinska komisija UEFA-e pokrenula je postupak protiv beogradskih klubova Crvena zvezda i Partizan, te ruskog Zenita iz Sankt Peterburga zbog kršenja Člana 14 Disciplinskog koda – Rasističko ponašanje. Na ovaj se potez evropska kuća nogometa odlučila nakon direktnog ili indirektnog slavljenja Ratka Mladića.

Sva tri kluba igrala su utakmice Evropske lige. Partizan je u glavnom gradu Srbije ugostio švicarski Young Boys, a navijači domaćeg kluba istakli su transparent “Nek’ je tvojoj majci hvala”. Zvezda je gostovala u Bjelorusiji kod BATE Borisova, a njene pristalice napravile su transparent “1.000 doživotnih da su ti dali, častan Srbin tebe slavi”, te tokom utakmice skandirali ime Ratka Mladića.

Navijači Zenita za vrijeme utakmice u Sankt Peterburgu protiv skopskog Vardara izvjesili su transparent s natpisom “Ratko Mladić – srpski heroj”.

Zajedničko djelovanje

Balkanski nogomet već dugo potresaju skandali s nacionalističkim, rasističkim i fašističkim ispadima navijača. Klimenko ističe da je veoma alarmantno jačanje ekstremnog nacionalizma na tribinama, naročito onog koji se odnosi na “historiju sukoba između različitih etničkih grupa”.

“Ove nogometne sezone mreža FARE zabilježila je veći broj diskirminatorskih djelovanja pristalica klubova iz Hrvatske, Srbije, kao i drugih država regije, za što je UEFA izrekla veći broj kazni nakon naših ukaza. Među njima je i zatvaranje cijelog stadiona (igranje pred praznim tribinama) na dvije utakmice Partizana ove sezone”, objašnjava.

Imajući u vidu historiju međuetničkih odnosa na Balkanu i jačanje nacionalističkih pokreta u posljednje vrijeme, zajedno s pokušajima revidiranja historije i branjenja pokreta koji su propagirali etničko čišćenje, iz FARE-a pozivaju na zajedničko djelovanje vlada i nogometnih saveza ovih država, kao i međunarodnih organizacija kako bi se situacija riješila.

“Neka pitanja i dalje su veoma vruća, to se najbolje vidi u reakcijama nakon Mladićeve presude kada se istaklo da mnogi ljudi nisu spremni na činjenicu da sve zajednice žive skupa i u miru, odnosno da su spremni na rizik ponavljanja starih sukoba”, navodi Klimenko.

Izvor: Al Jazeera