Selektor Španije za AJB: Uvijek sam volio balkanski stil rukometa

Ribera: Prvo se moramo fokusirati na prvu fazu takmičenja, onda ćemo razmišljati kako do polufinala (EPA)

Rukometna reprezentacija Španije jedan je od glavnih favorita za osvajanje naslova najboljeg na Evropskom prvenstvu koje će u januaru biti održano u četiri hrvatske dvorane.

Španski selektor Jordi Ribera, u razgovoru za Al Jazeeru, ističe kako je uvijek volio u svojim klubovima imati igrače sa područja Balkana, ali i kako njegovi izabranici streme ka vrhu i zlatnoj medalji u Hrvatskoj.

„Ko su favoriti? Kada se potegne to pitanje, uvijek govorimo o istim timovima u posljednjih nekoliko godina. Dakle, to su Francuzi koji su aktuelni svjetski prvaci, zatim olimpijski pobjednici Danci, Hrvati kao domaćini, Nijemci sa svojim vrhunskim igračima i, zašto ne biti iskren – Španci jer ćemo dati svoj maksimum“, direktan je Ribera u razgovoru za Al Jazeeru.

Njegov tim će imati okršaj sa jednom od selekcija koje je izdvojio već u grupi jer su u grupi D Španija, Danska, Mađarska i Češka.

Jaka grupa

„Kada je bio žrijeb, Španija je bila među nositeljima i strahovali smo da ne dobijemo Dansku koja je bila u drugom ‘šeširu’. No, volja žrijeba je bila takva da smo sa njima“, ističe Ribera, pa nastavlja analizu grupe:

„U veoma jakoj smo grupi. I Mađarska i Češka su dobro igrale tokom kvalifikacija. Česi su došli na finalni turnira EURO-a kroz borbe protiv jakih rivala u kvalifikacijama, a Mađari su mijenjali svoj tim sve dok nisu našli pravu formulu i onda su u kvalifikacijama remizirali sa Danskom“.

Španska nacionalna reprezentacija stepenicu po stepenicu napreduje na evropskim prvenstvima. Prije pet godina su bili četvrti, 2014. su osvojili bronzu, da bi 2016. izborili srebrne medalje.

Da li je vrijeme za zlato?

„Španija uvijek dolazi na velike turnire sa ambicijama da izbori polufinale i uvijek stremimo ka vrhu. U Hrvatskoj ćemo ići korak po korak, prvo moramo proći grupnu fazu koja je veoma nezgodna i svi mečevi su komplicirani. Zato kažem, prvo se moramo fokusirati na prvu fazu takmičenja, onda ćemo razmišljati kako do polufinala“, ističe naš sagovornik.

Previše mečeva

Ribera navodi kako njegov preliminarni spisak za EP u Hrvatskoj čini dosta mladih igrača.

„Lista od 28 pozvanih igrača je veoma nova, svi su na raspolaganju i rijetki problemi na koje nailazimo je to da oni imaju previše mečeva. Mislim da su neki od igrača već do sada odigrali previše utakmica. No, svaki od 28 rukometaša sa šire liste mogu se naći među onih 16 na konačnom spisku. Ima još dosta utakmica do tada“, govori Ribera.

Na EP-u će igrati dosta balkanskih reprezentacija. Naš sagovornik ističe kako veoma cijeni igrače sa ovog podneblja.

„Iskreno, otkako vodim profesionalne klubove, uvijek sam računao na balkanske igrače. Razlog za to je činjenica da se oni žestoko vole takmičiti, kreativni su i imaju sposobnost da se prilagođavaju. Uvijek sam volio to što njeguju vlastiti stil igre“, kaže na kraju razgovora selektor Španije.

Evropsko rukometno prvenstvo održat će se od 12. do 28. januara naredne godine u četiri hrvatska grada.

Izvor: Al Jazeera