Olimpijska vatra stigla u Južnu Koreju

Olimpijska vatra je u srijedu, 100 dana od otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pyeongchang, stigla u Južnu Koreju.

Osvajačica zlatne medalje u klizanju Kim Yu-na i južnokorejski ministar sporta prenijeli su baklju iz aviona do aerodroma Incheon.

“Danas je važan i simboličan dan rada i strasti koje smo posvetili organizaciji jednog od najvećih sportskih događaja ikada organiziranih u našoj zemlji”, izjavio je predsjednik Organizacijskog odbora Lee Hee-Beom.

ZOI, koji će biti održane od 9. do 25. februara iduće godine, u sjeni su napetosti na Korejskom poluotoku, gdje Sjeverna Koreja u zadnje vrijeme demonstrira svoju nuklearnu moć.

Pyeongchang se nalazi samo 80 kilometara od granice između dvije Koreje.

Slaba prodaja ulaznica 

Gotovo 7.500 osoba izabrano je da nosi olimpijsku vatru na putu dugom 2.018 kilometara preko cijele Južne Koreje.

Put će započeti 13-godišnja klizačica You Young, koja neće sudjelovati na Igrama zbog svojih godina.

Sto dana prije početka Igara, zabrinjava činjenica da je prodano svega 180.000 ulaznica, od ukupno 1,18 miliona, koliko ih je pušteno u prodaju.

Od 180.000 ulaznica, Južnokorenaci su ih kupili 160.000, dok ostatak otpada na ostatak svijeta.

Najbolje su se prodavale ulaznice za finale hokeja na ledu i sportova koji su popularni u Južnoj Koreji, poput umjetničkog klizanja i brzog klizanja.

Međutim, prodaja je bila slaba za manje popularne sportove poput sanjkanja ili skijaškog trčanja.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

U grčkoj Olimpiji jutros je upaljen olimpijski plamen. Tim činom počelo je odbrojavanje do Zimskih olimpijskih igara, koje će devetog februara početi u azijskom Pjeongchangu.

Godine 2018. Zimske olimpijske igre trebale bi biti održane u Aziji. Južna Koreja će ugostaiti najbolje sportiste svijeta, ali u procesu priprema, zatekli su ih problemi. Tačnije, korupcijski skandal sa kojim se povezuju neke od kompanija koje učestvuju u organizaciji ovog događaja.

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO