Liga prvaka: Roma uvjerljiva protiv Chelseaja

Nogometaši PSG-a i Bayerna osigurali su plasman u osminu finala nakon susreta četvrtog kola Lige prvaka. PSG je u Parizu deklasirao Anderlecht 5:0, dok je Bayern u Glasgowu pobijedio Celtic 1:2.

PSG je tako upisao četvrtu pobjedu uz razliku pogodaka 17:0. Parižani su postigli pet golova, a strijelci su bili Marco Veratti (30), Neymar (45 + 3) i Layvin Kurzawa (52, 73, 78).

U drugom susretu bilo je daleko neizvjesnije. Celtic se dobro držao, ali je pobjeda ipak pripala njemačkom prvaku. Kingsley Coman doveo je Bavarce u vodstvo u 22. minuti nakon pogreške domaće odbrane, a izjednačio je Calum McGregor u 74. minuti. Samo tri minute kasnije Javi Martinez vratio je Bayern u vodstvo, prenosi Hina.

Veliki korak Manchester Uniteda prema osmini finala

Nakon četiri kola na tabeli vodi francuski prvak s 12 bodova ispred Bayerna (9), Celtica (3) i Anderlechta (0).

U grupi A Manchester United pobijedio je Benfiku 2:0 i tako načinio veliki korak prema osmini finala. Domaćin je mogao do vodstva u 15. minuti, no Anthony Martial nije realizovao jedanaesterac; Mile Svilar sjajnom reakcijom zaustavio je njegov udarac.

Svilar, koji je u prošlom kolu postao najmlađi golman u historiji Lige prvaka s 18 godina, jednim mjesecom i 22 dana, tako se iskupio za grešku iz utakmice igrane na Luzu, kad je United slavio 0:1.

“Crveni đavoli” u posljednjim trenucima prvog dijela ipak su stigli do vodstva. Nemanja Matić pucao je s 25 metara, lopta je pogodila stativu i od Svilarovih leđa odbila se u mrežu. Daley Blind u 80. minuti razriješio je dileme o pitanju pobjednika pogodivši iz jedanaesterca za 2:0. 

U drugom susretu CSKA je na gostovanju pobijedio Basel 1-2 vrativši se u život. Domaćin je poveo u 32. minuti golom Luce Zuffija, izjednačio je Alan Dzagoev u 65. minuti, a potpuni preokret dogodio se u 79. minuti kad je Pontus Wernbloom doveo ruski tim u vodstvo.

Na tabeli vodi Manchester United s 12 bodova, ispred Basela (6), CSKA-a (6) i Benfike, koja je na začelju bez bodova.

U grupi C Roma je u Rimu odigrala sjajno pobijedivši Chelsea 3:0. Roma je povela golom Stephana El Shaarawyja već u 38. sekundi utakmice. Bio je to jedan od najbržih golova u elitnom takmičenju “Starog kontinenta”, ali daleko od rekorda Holanđanina Roya Makaaya, koji je postigao gol nakon samo 10.02 sekunde za Bayern u utakmici osmine finala protiv Real Madrida 2007. godine.

El Shaarawy je pogodio i za 2:0 u 36. minuti iskoristivši pogrešku svog bivšeg suigrača Antonia Ruedigera, a kad je Diego Perotti povećao na 3:0 u 63. minuti, pitanje pobjednika bilo je riješeno.

Novo iznenađenje Qarabaga

U drugom susretu Qarabag je priredio još jedno iznenađenje odigravši u Madridu protiv Atletika 1:1, nakon što su u prošlom kolu odigrali 0-0. 

Gosti su šokirali domaće navijače u 40. minuti nakon što je Michel pogodio nakon kornera. Izjednačio je Thomas Partey u 56. minuti fantastičnim udarcem s više od 25 metara. Samo tri minute kasnije gosti su ostali s igračem manje nakon što je isključen Henrique, ali Atletico to nije iskoristio. 

U grupi C nakon četiri kola vodi Roma (8) ispred Chelseaja (7), Atletico Madrida (3) i Qarabaga (2).

U grupi D obje utakmice završile su bez pobjednika. Olympiakos i Barcelona odigrali su 0-0, a Sporting i Juventus 1:1.

Barcelona je u Pireju dominirala, ali nije uspjela probiti grčki zid.

U drugom susretu također nije bilo pobjednika. Sporting je u Lisabonu poveo u 20. minuti golom Brune Cesara, a izjednačio je Gonzalo Higuain u 79. minuti. Sjajni argentinski napadač mogao se upisati među strijelce i u 69. minuti, no Rui Patricio sjajno je reagovao.

Na tabeli vodi Barcelona s 10 bodova ispred Juventusa (7), Sportinga (4) i Olympiakosa (1).

Grupa A: Manchester United – Benfica 2:0, Basel – CSKA Moskva 1:2

Poredak: Manchester United 12, CSKA 6, Basel 6, Benfica 0

Grupa B: Celtic – Bayern 1:2, PSG – Anderlecht 5:0

Poredak: PSG 12 bodova [plasman u osminu finala], Bayern 9 [plasman u osminu finala],  Celtic 3, Anderlecht 0.

Grupa C: Roma – Chelsea 3:0, Atletico – Qarabag 1:1

Poredak: Roma 8, Chelsea 7, Atletico 3, Qarabag 2

Grupa D: Olympiakos – Barcelona 0:0, Sporting – Juventus 1:1

Poredak: Barcelona 10, Juventus 7, Sporting 4, Olympiakos 1

Izvor: Al Jazeera i agencije