Kostelić: Utrka u Wengenu vjerovatno posljednja u Svjetskom kupu

Ivica Kostelić, Skijanje, Skijaš, Alspko skijanje, Wengen
Wengen je Ivici Kosteliću posebno drag zato što je tu ostvario četiri pobjede u slalomu i dvije u kombinaciji (EPA)

Najbolji hrvatski skijaš svih vremena Ivica Kostelić nakon osvojenog 22. mjesta u superkombinaciji u Wengenu izjavio je za austrijsku novinsku agenciju APA da je “ovo vjerojatno moja zadnja utrka u Svjetskom kupu jer ja skijanje toliko volim da mi je stvarno teško reći ‘gotovo je’.”  

Kostelić je, čini se, odlučio završiti karijeru Svjetskom kupu u Wengenu, koji mu je posebno drag zato što je tu ostvario četiri pobjede u slalomu i dvije u kombinaciji, a da će to biti njegova posljednja utrka vidjelo se i po ulasku u cilj, kada je dugo pozdravljao gledatelje.

“Jako sam želio opet doći u Wengen. Ova staza je ‘majka svih slaloma’, jedino ova staza ima sve, strminu, ravni dio i dio na kojem staza visi samo na jednu stranu. Unatoč boli u koljenu, želio sam svakako doći do cilja, pa nisam previše riskirao u slalomu. Ja skijam više od 30 godina i za mene je skijanje oduvijek bilo čak i više od ljubavi. Bez obzira na 14 operacija u mojoj dugoj karijeri”, kazao je Kostelić, koji je u Wengenu s 22. mjestom osvojio prve ovosezonske, a čini se i posljednje bodove u karijeri, prenosi Hina.

Primljen u skijašku Kuću slavnih

Nakon što nedavno nije izborio drugu vožnju osmog muškog slaloma na Sljemenu Kostelić je izjavio kako je “moguće da je ovo moje zadnje Sljeme kao natjecatelju i želio sam zahvaliti publici što me motivirala svih ovih godina”.

Kostelić je u karijeri pobijedio u 26 utrka Svjetskog kupa i imao 60 plasmana među prvom trojicom, osvojio je i četiri olimpijska srebra te po jedno zlato, srebro i broncu sa svjetskih prvenstava, dok je 2011. godine bio ukupni pobjednik Svjetskog kupa.

Ostat će upamćen i kao pobjednik utrke s najvišim startnim brojem (64) u povijesti Svjetskog kupa, a to mu je uspjelo u Aspenu 2001. godine.

Godine 2010. primljen je u skijašku Kuću slavnih u austrijskom Kitzbuehelu.

Ivica Kostelić rođen je u Zagrebu 23. studenog 1979. godine. Iznimnu karijeru započeo je rezultatima u dječjim natjecanjima, a sve je krenulo pobjedom u veleslalomu u slovačkoj Vratni 1992. godine.

Uspjeh je ponovio dvije godine kasnije na istoj stazi, pa krenuo u seriju pobjedama u Sloveniji, Italiji i Francuskoj.

Nastavio je s uspjesima prešavši u juniorsku konkurenciju, u kojoj osvaja brončanu medalju u kombinaciji 1997. u Schladmingu, dokazujući još jednom ogroman talent.

Kostelić je bio jedan od najmlađih sudionika s obzirom na to da na svjetska juniorska prvenstva dolaze 20-godišnjaci.

Prvi olimpijski nastup u Salt Lake Cityu 2002. godine proslavio je odličnim 9. mjestom u veleslalomu, a na idućim Zimskim olimpijskim igrama 2006. u Torinu osvaja srebrnu medalju u kombinaciji.

Bilo je to prvo olimpijsko odličje za hrvatski zimski sport u muškoj konkurenciji, dok je slalomsku utrku završio na 6. mjestu.

Povrede i vraćanja tokom cijele karijere

U Vancouveru 2010. godine, uz srebrno odličje u superkombinaciji, osvaja srebro i u svojoj najjačoj disciplini, slalomu. U veleslalomu je bio sedmi, a u superveleslalomu 16. U Sočiju 2014. u superkombinaciji je opet osvojio srebro, a malo mu je nedostajalo za zlato. 

Da je najsvestraniji skijaš potvrdio je osvajanjem velikog “Kristalnog globusa” u sezoni 2010./11. iako je na početku karijere smatran isključivo specijalistom za slalom.

Velike probleme tijekom karijere predstavljaju mu ozljede: imao je čak 14 operacija, nakon kojih se uvijek uspješno vraćao. 

Po izboru Sportskih novosti Kostelić je bio najbolji sportaš Hrvatske 2002., 2003., 2009., 2010. i 2011., a po izboru Hrvatskog olimpijskog odbora 2003., 2010., 2011. i 2013. godine.

Odlikovan je odličjem Red Danice hrvatske s likom Franje Bučara, a 2002. godine postao je dobitnik Državne nagrade za sport “Franjo Bučar”.

Izvor: Agencije