Infografika: Kako će izgledati mundijal sa 48 reprezentacija

FIFA-ino vijeće je jednoglasno podržalo prijedlog svog predsjednika Giannija Infantina o proširenju svjetskih nogometnih prvenstava sa 32 na 48 reprezentacija, počevši od 2026. godine.

Prema novom formatu prvenstva u prvoj fazi takmičenja će 48 reprezentacija biti podijeljeno u 16 grupa po tri reprezentacije, objavila je FIFA u svom tweetu.

Proširenje turnira bila je jedna od glavnih tačaka izborne kampanje Infantina, koji je u februaru na čelu FIFA-e smijenio Seppa Blattera. Infantino je najprije govorio o proširenju turnira na 40 reprezentacija, ali je onda u oktobru dodao još osam reprezentacija.

U donošenju ove odluke, FIFA je odbacila tvrdnje kako će proširenje smanjiti kvalitet turnira te učiniti ga predugim i nezgrapnim. Kritičari, među kojima su mnogi ugledni europksi klubovi kao i treneri, smatraju da FIFA ugrožava pobjedničku formulu.Izvor: Agencije


Povezane

Dogodila se velika promjena u svijetu nogometa. FIFA je jednoglasno usvojila prijedlog predsjednika Svjetske nogometne federacije Giannija Infantina. Na svjetskim prvenstvima umjesto 32, u budućnosti će učestvovati 48 reprezentacija.    

U najavi su velike promjene u nogometu.  Predsjednik Svjetske nogometne federacije Gianni Infantino predlaže da na Mundijalu 2026. godine učestvuje rekordnih 48 reprezentacija, odnoso 16 više od postojećeg formata svjetskih prvenstava.    

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO