Otvorene 15. Paraolimpijske igre u Riju

Dvije sedmice nakon završetka olimpijskih igara, u Rio de Janeiru na stadionu Maracana pred 50.000 gledalaca su otvorene 15. Paraolimpijske igre koje će trajati do 18. septembra.

Na POI će nastupiti 4.350 sportista iz više 170 zemalja svijeta među kojima su i takmičari iz regije.

Bosnu i Hercegovinu će predstavljati 14 sportista. Najveća očekivanja navijači imaju od reprezentacije u sjedećoj odbojci, koja brani zlato iz Londona.

Srbija je u Brazil ispratila 16 sportista. Imat će predstavnike u stonom tenisu, streljaštvu, dizanju tegova i atletici. Među favoritima za medalje su svjetski rekorder u bacanju čunja i branilac zlata iz Londona Željko Dimitrijević i najbolja stolnotenisačica Branislava Perić Ranković, dvostruka osvajačica srebrne paraolimpijske medalje.

Među zemljama učesnicama je i Hrvatske, koja će imati najbrojniju delegaciju. Predstavljat će je 19 takmičara u pet sportova: atletici, stonom tenisu, plivanju, streljaštvu i džudu.

Slovenija će u Riju imati osam predstavnika u plivanju, streljaštvu, kajaku, atletici i biciklizmu. Najmanje predstavnika imat će Crna Gora i Makedonija. Obje reprezentacije poslale su po dvoje sportista, Crnogorci u atletici i plivanju, a Makedonci u streljaštvu.

Predsjednik Međunarodnog paraolimpijskog komiteta Philip Craven [EPA]

‘Beskrajna energija’

“Željeli smo pokazati beskrajnu energiju koju imaju sportisti, ali i da svako tijelo ima srce, a srce nema granice i limite kada su u pitanju osjećaji, solidarnost i ljubav,” dodao je umjetnički direktor Vik Muniz, prenosi agencija Hina.

POI je službeno otvorio privremeni brazilski predsjednik Michel Temer uz velike zvižduke pune Maracane.

Paraolimpijske igre su prvi put održane 1960. u Rimu, a od 1988. godine i Seoula održavaju su u gradu domaćinu olimpijskih igara.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Hrvatsku će u Brazilu predstavljati tim od devetnaest paraolimpijaca, koji se nadaju većem uspjehu od onog koji su imali na igrama u Londonu prije četiri godine, kada je Hrvatska osvojila pet medalja ali niti jedno zlato. 

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO