EPFL: Štetne promjene u Ligi prvaka

Prošlog mjeseca je europska kuća nogometa UEFA promijenila broj mjesta za četiri najjače europske lige u unosnoj Ligi prvaka (EPA)

Europska nogometna asocijacija (UEFA) napravila je značajne promjene u svome elitnom takmičenju, Ligi europskih prvaka, na neprihvatljiv način koji će biti veoma štetan za nacionalni nogomet, objavila je danas organizacija koja predstavlja europska domaća nogometna takmičenja EPFL, prenosi agencija Reuters.

Iz EPFL-a navode kako postupci UEFA-e mogu dovesti do okončanja dogovora po kojem se domaće utakmice ne planiraju istih dana kada su na rasporedu utakmice europskih klupskih takmičenja.

„Velika promjena u europskom nogometu je objavljena bez podrške i sporazuma sa organizatorima domaćih nogometnih liga u Europi“, navodi se u saopćenju.

„Ova odluka će imati štetan utjecaj na nacionalna takmičenja i dovesti do eksponencijalnog rasta finansijskog i sportskog jaza između najjačih europskih klubova i svih preostalih“.

Garancije četvorci najjačih

Prošlog mjeseca je europska kuća nogometa UEFA promijenila broj mjesta za četiri najjače europske lige u unosnoj Ligi prvaka, te se sada klubovima iz Španije, Engleske, Njemačke i Italije garantiraju po četiri mjesta u grupnoj fazi.

Također je UEFA objavila promjene u raspodjeli prihoda gdje se više važnosti daje sportskim rezultatima kluba u historiji, a manje na njihovoj vrijednosti na medijskom tržištu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO