Nogometaška zvijezda s bejzbol palicom

Bivša zvijezda američkog nogometa Tim Tebow priprema se za karijeru u bejzbolu. Nekadašnji kvorterbek Denver Broncosa nije prvi svestrani sportista koji će se u SAD-u okušati u dva profesionalna sporta.

Helikopter koji sve nagleda iz zraka. Gotovo 400 navijača i više od 70 predstavnika medija. I sve to na početku trening kampa razvojnog tima New York Metsa. Sve se pretvorilo u spektakl, kakav je, uostalom, bio životni put momka zbog koga su svi došli u Port St. Luis na Floridi.

Tim Tebow mnogo je obećavao u studentskim danima kao igrač američkog nogometa. Nastavio je prirodnim putem u NFL, gdje za tri godine nije ispunio očekivanja na poziciji kvoterbeka. Otišao je u tv- komentatore, ali nije izgubio želju za takmičenjem.

Dres s brojem 15

Najavio je krajem augusta povratak na teren, ali u ulozi bejzbol igrača. Bilo je to za sve veliko iznenađenje, jer se sportom nije bavio od druge godine srednje škole. Tebow je prošao prvi filter. Uspio se naći u razvojnom timu New York Metsa.

“Na početku da vam kažem kako je bilo na terenu. Bilo je zabavno, sjajno. Lijepo je biti u timu, upoznati momke, pokušati zapamtiti što više imena u najkraćem mogućem roku, zagrijavati se, uraditi vježbe i, konačno, uzeti bejzbol palicu”, rekao je Tebow.

Kada je stigao u trening kompleks, sačekao ga je dres s brojem 15, koji je nosio u vrijeme studentskih dana, ali i tokom NFL karijere u Denveru i New York Jetsima.

U vrijeme kada se na svemu zarađuje, ne čudi što su Metsi već postigli sporazum sa Tebowim predstavnicima o prodaji dresa u klupskoj radnji.

Sve to podstaklo je priče da je motiv povratka na bejzbol teren želja za publicitetom. Ali, Tebow kaže da ima samo jedan cilj – osigurati mjesto u prvom timu Metsa.

Želim uživati u ovom trenutku

“Što se tiče medijske pažnje, dobio sam mnogo savjeta u prethodnih deset godina. Jednu stvar sam naučio – da nešto treba ući na jedno, a na drugo uho izaći. Iskreno da vam kažem, u mom slučaju se trudim da ne čujem ništa. Hoću se fokusirati na šansu koju sam dobio i zato ne pratim medije, niti društvene mreže. Čak i tokom utakmice koju gledam samo uključim ton za vrijeme reklama. Želim uživati u ovom trenutku, igrati bejzbol i biti dio porodice New York Metsa”, rekao je Tebow.

Tebow je jedan od 58 igrača koji su na probi u razvojnom timu. Sa 29 godina, za četiri godine je stariji od prvog sljedećeg igrača. Dvojica čak nemaju ni 18 godina. Odlučan je da uspije i nadmaši učinak još slavnijeg prethodnika, koji je košarkaški parket zamijenio bejzbol palicom. U pitanju je Michael Jordan.

Izvor: Al Jazeera i agencije