Ugljanin za zabranu dolaska Zvezde u Sandžak

Sulejman Ugljanin tvrdi da vlast koristi utakmice Novog Pazara kao poligon za izliv mržnje i neprijateljstva prema Bošnjacima (Anadolija)

Predsjednik Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejman Ugljanin najavio je da će, nakon “učestalih šovinističkih i nacionalističkih” ispada i prijetnji navijača Crvene zvezde na stadionu u Novom Pazaru, tražiti da se utakmice dva kluba ubuduće igraju izvan sredina u kojima žive pretežno Bošnjaci.

U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, Ugljanin tvrdi da “vlast zapravo koristi fudbalske utakmice Novog Pazara i novopazarski stadion kao poligon za izliv mržnje i neprijateljstva prema Bošnjacima”.

Ugljanin, bivši srbijanski ministar, optužio je policiju da je na novopazarski stadion u nedjelju dovela navijače Crvene zvezde, koje je nazvao “naoružanim četnicima” i za koje tvrdi da su sa sobom nosili “fašističku ikonografiju” te transparente s likom Draže Mihallovića, Ratka Mladića i “drugih zločinaca koji su provodili genocid nad Bošnjacima”.

Zvezda ima svoju stranu priče

Ugljanin tvrdi da nadležni državni organi nisu postupili u skladu sa svojim ovlastima, već da su “otvoreno podržali velikosrpski šovinizam”.

Podsjeća kako su se incidenti, osim u nedjelju, dogodili i na prethodnom gostovanju Zvezde, kad su navijači “skandirali genocidne prijetnje Bošnjacima Sandžaka – ‘Oj Pazaru, novi Vukovaru, oj Sjenice, nova Srebrenice…'”

“Ove utakmice su drastičan primjer izliva nacionalne, vjerske i rasne mržnje srpskih ekstremista prema Bošnjacima Sandžaka. Šovinisti koji su organizovano dovedeni, uz pratnju jakih policijskih snaga Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, na utakmicu u Novi Pazar da prijete Bošnjacima tokom utakmice, da vrijeđaju Bošnjake po rasnoj, vjerskoj i nacionalnoj osnovi, ne mogu se staviti pod pojam huligani. Sve ovo predstavlja očigledan sadistički izliv nacionalne mržnje i neprijateljstva vladajućeg srpskog režima prema Bošnjacima”, poručio je Ugljanin.

Prethodno se o utakmici, koja je, zbog incidenata na tribinama, bila prekinuta na 20-ak minuta, oglasila i Crvena zvezda, osudivši događanja u Novom Pazaru.

I po njima, “nedopustivo je da sportska borilišta služe za izražavanje verske i nacionalne mržnje”.

Oglasio se i Rasim Ljajić

Oni su svoje poruke usmjerili protiv navijača domaćeg kluba.

“Fudbalski klub Novi Pazar je poslužio kao poligon za promociju nacionalizma i šovinizma, a činjenica da je u elitnom rangu našeg fudbala omogućuje da se poruke takve sadržine glasno čuju. Jasno je istaknuto svim aktima svetske, evropske i naše kuće fudbala da politici nema mesta na tribinama. Skandiranje protiv srpske države i naroda nijednog trenutka nije naišlo na bilo kakvu osudu FK Novi Pazar, dok su navijači Crvene zvezde više puta opominjani za uvredljiva skandiranja.”

“Neki očigledno nisu svesni u kojoj državi žive i trude se da je na svakom koraku ponište i omalovaže. Nedopustivo je da naši navijači ulaze u grad kao u ratnu zonu, jer ne postoji drugi način da im se garantuje bezbednost, da u svojoj zemlji nije omogućeno da u normalnim uslovima prate svoj klub”, navode u beogradskom klubu.

I potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić pozvao je FK Novi Pazar, čiji je nekada bio predsjednik, da se ogradi od svojih navijača.

“Utakmica između Novog Pazara i Crvene zvezde samo je pokazala da fudbal u Srbiji sve manje liči na sport, a sve više na arenu za iskazivanje najprizemnijih nacionalističkih strasti“, ocijenio je Ljaljić.

Prekid od 20 minuta

Utakmicu u Novom Pazaru obilježili su incidenti, nakon što je Zvezdin igrač Predrag Sikimić povrijedio golmana domaćih Mladena Živkovića, za šta je dobio direktan crveni karton.

Golman Novog Pazara je sa stadiona odvezen kolima hitne pomoći, a taj napad razljutio je domaće navijače.

Uslijedio je prekid, a utakmica je nastavljena poslije pauze od 20 minuta.

Izvor: Agencije