Hakan Sukur: Proklinjem udar na demokratiju

Hakan Sukur, najbolji strijelac nacionalnog turskog tima, okušao se i u političkim vodama (EPA)

Hakan Sukur, nekadašnja zvijezda nogometne reprezentacije Turske i istanbulskog kluba Galatasaray, za kojim je izdat nalog za hapšenje, odgovorio je na optužbe za koje ga se tereti.

Odbacio je bilo kakvu povezanost s neuspješnim pokušajem državnog udara 15. jula u Turskoj.

Kako navode državni mediji, za bivšim napadačem Galate je raspisana potjernica i izdan nalog za hapšenje zbog optužbi za “članstvo u oružanoj terorističkoj grupi”, što se odnosi na njegovu podršku pokretu Fethullaha Gulena, koga Vlada u Ankari tereti da je organizirao neuspjeli puč.

Sukur, najbolji strijelac nacionalnog turskog tima, okušao se u političkim vodama po okončanju nogometne karijere 2007. godine, kada je bio poslanik vladajuće Partije pravde i razvoja dvije godine, od 2011, da bi dao ostavku nakon istrage o korupciji među visokopozicioniranim zvaničnicima.

Ovaj 44-godišnjak obratio se javnosti Twitterom kako bi odgovorio na optužbe protiv njega.

‘Bik sa Bosfora’

“Dragi prijatelji, ne zaslužujem nijednu od uvreda i komentara koji se čuju i veoma sam tužan zbog njih. Sve do danas sam uvijek bio transparentan i uvijek sam pomagao pravnim i javnim fondacijama”, napisao je.

“Tih principa sam se držao kada sam se posvetio politici – iako sam shvatio kako politika nije za mene. Možda nisam to mogao raditi, reći ‘ne’ nekome kako ne bih nekog povrijedio. Mene nikad nisu mogli manipulirati, iako se drukčije misli. Napravio sam neke greške, jer sam odluke donosio emocijama.”

“Bilo je nemoguće znati optužbe o pokretu [Fethullaha Gulena]. Proklinjem udar koji je napao našeg izabranog predsjednika, Vladu i demokratiju.”

Sukur je bio poznat kao “Bik sa Bosfora”, zbog ataka na protivnički gol – postigao je 51 pogodak u 112 nastupa za nacionalnu reprezentaciju.

Pored nastupa za Galatasaray, za koji je igrao u tri navrata, igrao je i za, između ostalih, Inter, Parmu i Blackburn.

Izvor: Agencije