OI Rio: Odbojkašice Srbije srebrne, bronza za Vlašić

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije nije uspjela osvojiti titulu olimpijskog šampiona, pošto je rano u nedjelju ujutro u finalu Olimpijskih igara u brazilskom Rio de Janeiru poražena od Kine 1:3 (25:19, 17:25, 22:25, 23:25).

Izabranice Zorana Terzića sjajno su odigrale prvi set, ali Kineskinje su potom preuzele kontrolu i zasluženo došle do zlata.

Opet se tačnim ispostavilo “nepisano pravilo” kako je teško istog rivala dva puta dobiti na jednom turniru, jer je Srbija savladala Kinu u grupi.

Najefikasnije u timu Srbije bile su Tijana Bošković sa 21 i Milena Rašić sa 10 poena.

Nova medalja za Amerikanke

Sa druge strane, Ju Ting osvojila je 24 poena.

Kineskinjama je to treće olimpijsko zlato, nakon 2004. i 1984. godine, dok je odbojkašicama Srbije ulazak u finale bio najveći uspjeh ženske odbojke.

Bronzanu medalju osvojila je selekcija Sjedinjenih Američkih Država, koja je u meču za treće mjesto savladala Holandiju sa 3:1 (25:23, 25:27, 25:22, 25:19).

Amerikankama je ovo treće uzastopno olimpijsko odličje te peto ukupno.

U Londonu i Pekingu te Los Angelesu 1984. godine su bile druge, a bronzu su osvojile i u Barceloni 1992. godine.

Medalja za hrabrost

Hrvatska atletičarka Blanka Vlašić osvojila je bronzanu medalju u skoku u vis na Igrama u Riju s preskočenih 197 centimetara.

Nakon tog pothvata, kazala je kako je ovo “moja medalja za hrabrost, nagrada za sve boli kroz koje sam prošla”.


Vlašić: Sada sam na prekretnici – ili ću na potpunu rehabilitaciju, bez treninga, ili ću otići [AP]

Pod injekcijama protiv bolova, Vlašić je načinila pravi podvig osvojivši bronzu, nakon što je u Pekingu 2008. godine bila srebrna.

Zlato u Riju je osvojila Španjolka Ruth Beitia sa 197 centimetara, koliko je preskočila i drugoplasirana Bugarka Mirela Demireva.

Vlašić je tako zaokružila hrvatsku olimpijsku priču u Rio de Janeiru, osvojivši deseto odličje, pri čemu drugu bronzu, nakon pet zlata i tri srebra.

Tokio nije isključen

“Ovo će uvijek biti moja posebna medalja, borila sam se kao ranjena srna u šumi, koja bježi od lovca i, eto, lovac je nije ulovio i osvojila je broncu. Naravno da uvijek očekuješ najbolje, dođeš na stadion i nadaš se da ćeš skočiti 2.05, ali u realnosti to nije tako. Ja 20 godina imam svoj zalet, a sada smo, zbog operacije, iskušavali taj drugi, s kojim nisam baš srasla. Desna noga me je jako boljela. Već sam na samom početku vidjela da ću se mučiti i boriti za svaki skok. Primila sam blokadu, no ja tu nogu ipak nisam potpuno osjećala”, kazala je.

“Ovo je stvarno moja medalja za hrabrost, moja najbolnija medalja. Mislim, sada sam na prekretnici – ili ću na potpunu rehabilitaciju, bez treninga i skokova dok sve to ne zacijeli, ili ću otići”, kazala je Blanka, dodavši na kraju:

“Makar, treneru sam rekla – sada će me morati trenirati do Tokija”, sljedećih Igara 2020. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO