Štefanek: Sanjao sam olimpijsko zlato

Jedanaesti takmičarski dan bio je najuspešniji za sportiste iz regiona u Riju. Osvojeno je čak pet medalja. Hrvatska je nadmašila učinak iz Londona, Srbija se konačno našla na listi osvajača medalja i to sa zlatom hrvača Davora Štefaneka. Članovi Olimpijskog tima Srbije proslavili su ovaj uspjeh.

Novi olimpijski šampion u hrvanju grčko-rimskim stilom u kategoriji od 66 kg stigao je u kuću hrvanja Svjetske hrvačke federacije u Riju, još ne vjerujući u svoj uspjeh, uprkos napornim pripremama i velikoj želji

„Bio sam fokusiran na ovo takmičenje cele godine, izašao sam i na Evropsko prvenstvo, uopšte nisam bio spreman, bio sam drugi i eto, došao je Rio. Za ovo sam živeo, za ovo sam sanjao. Od one titule 2014. godine kad sam bio svetski šampion, rekao sam samom sebi – sad ti je dve godine da daš svoj maksimum i to ti je to, da ostaneš tu gde jesi i da pokušaš da dođeš do medalje u Riju“, kazao je Štefanek.

Tri decenije do medalje

Hrvači iz Srbije dugo su čekali olimpijsku medalju.

„Na ovu zlatnu medalju, srpsko rvanje je čekalo 32 godine, a srpski olimpijski tim na igrama u Rio de Janeiru, 11 dana je čekao na bilo kakvu medalju“, javlja reporter Al Jazeere Dušan Hadži Nikolić.

A bivši trener, čekao je Davora Štefaneka zbog opklade, da mu zlatni hrvač obrije brkove.

„Brkovi uopšte nisu bitni, ja sam obećao Davoru u Pekingu. Kad smo bili zajedno nije ostvario rezultat željeni u Pekingu, nije se plasirao u Londonu, ali evo, ostalo je obećanje, Davor nije zaboravio, ja nisam zaboravio“, kazao je Milorad Dokmanac, bivši trener Davora Štefaneka

Prilika za dalji razvoj

Jedan od sretnijih u kući hrvanja bio je i osvajač zlatne medalje u Montrealu 1976. Momir Petković. Njegovi brkovi ostali su netaknuti. On vjeruje da Štefanekova priča mora imati nastavak.

„Ja mislim da, da bi čitava ova priča bila mnogo veća i mnogo dublja i kada bi stvarno sagledali dubinu šta je to što želimo od sporta, šta je to gde bi mogli stvarno da ulažemo i gde bi mogli da pomognemo kao što je rvanje“, rekao je Petković.

Hrvači iz Srbije nadaju se da je Štefanekova medalja tek prva u nizu olimpijskih.

Izvor: Al Jazeera