OI: Loša noć za Srbiju, poraz Hrvatske u vaterpolu

Srbija je sinoć na Olimpijskim igrama imala lošu noć, jer su poraze zabilježili vaterpolisti, košarkaši, košarkašice i odbojkašice te zemlje.

Vaterpolisti Brazila pod vodstvom Ratka Rudića kreirali su senzaciju dosadašnjeg dijela olimpijskog turnira u Rio de Janeiru, savladavši Srbiju 6-5 (0-2, 3-1, 2-0, 1-2) u utakmici 3. kola grupe A, ostavljajući svjetske prvake na samo dva boda uoči posljednja dva kola grupne faze.

Hrvatski vaterpolisti doživjeli su prvi poraz nakon što ih je u utakmici 3. kola grupe B uvjerljivo nadigrala Španija s 4-9 (0-2, 1-2, 2-1, 1-4). 

Vaterpolo reprezentacija Brazila je vodeća selekcija grupe A s maksimalnih šest bodova, dok je Srbija na pretposljednjem, petom mjestu sa samo dva boda.

U posljednja dva kola Brazil će igrati protiv Grčke i Mađarske, dok Srbiju čekaju dvoboji protiv Australije i Japana, u kojima nema pravo na grešku, prenosi Hina.

Hrvatski vaterpolisti su imali očajnu napadačku večer u kojoj su postigli svega četiri gola iz 25 pokušaja.
U 4. kolu Hrvatska će igrati protiv Italije koja je u prve tri utakmice ostvarila tri pobjede, a dvoboj je na rasporedu u petak, s početkom u 15:20 sati po srednjoevropskom vremenu.

Poraz od Francuske

Košarkaši Srbije izgubili su od Francuske 76:75 (26:17, 14:19, 17:24, 19:15) u utakmici trećeg kola A grupe.

Utakmica, koja je odigrana u Carioca areni, bila je veoma specifična, s obzirom na to, da sve prognoze kažu da je pobjednik izabrao “teži put” do medalje jer bi trebalo da se sastane sa Amerikancima u polufinalu.

Srbija u 4. kolu, u ponoć, u noći između petka i subote, igra protiv Sjedinjenih Američkih Država.

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije doživjela je prvi poraz [Izvor: EPA]

Mashu Baker, dijete oca Amerikanca i majke Japanke, s 21 godinom stigao je do svog prvog olimpijskog zlata u kategoriji do 90 kg, nakon što je u finalu bio bolji od Gruzijca Varlama Lipartelianija. Kinez Xunzhao Cheng je za bronzu pobijedio Mongolca Otgonbaatara Lkhagvasurena, dok je Korejac Donghan Gwak savladao Šveđanina Marcusa Nymana.

Britanski 23-godišnji kajakaš Joseph Clarke osvojio je u srijedu zlatnu olimpijsku medalju u kajaku jednosjedu, za 23 stotinke nadmašivši u finalnoj vožnji 32-godišnjeg Slovenca Petera Kauzera koji je stigao do svog prvog olimpijskog odličja.

Brazilski nogometaši izbjegli su ispadanje u grupnoj fazi olimpijskog turnira na domaćem terenu te su uvjerljivom 4-0 pobjedom nad Danskom osvojili prvo mjesto u grupi A i zajedno s Dancima izborili nastup u četvrtfinalu.

Brazilci će u četvrtfinalu igrati protiv Kolumbije, koja je osvojila drugo mjesto u grupi B, a ostali četvrtfinalni parovi su Nigerija – Danska, Portugal – Njemačka i Južna Koreja – Honduras.

Najveće iznenađenje je ispadanje Argentine, koja je završila natjecanje u grupi D sa samo dva boda nakon što je u posljednjem kolu odigrala 1-1 protiv Hondurasa.

Četvrtfinalni dvoboji su na rasporedu u subotu i nedjelju.

Izvor: Al Jazeera i agencije