EURO: Francuzi u finalu, Nijemci nadigrani 2:0

Francuska je u drugoj polufinalnoj utakmici Evropskog nogometnog prvenstva u Francuskoj savladala Njemačku 2:0 golovima Antoinea Griezmanna u nadoknadi prvog poluvremena i 72. minuti.

Prvi gol je Griezmann postigao iz penala kojeg je skrivio igrač Manchester Uniteda Bastian Schweinsteiger.

Francuska je bolje ušla u susret i već u sedmoj minuti je imala sjajnu priliku. Matuidi je odlično prošao po lijevoj strani, te uposlio Griezmanna koji je pucao s desetak metara, ali je Neuer sjajno odbranio.

Njemačka je uzvratila u 13. minuti, no Muller je pucao pored gola. Dvije minute kasnije Lloris je također pokazao sjajne reflekse odbranivši nezgodan udarac Cana.

U minutama koje su uslijedile svjetski prvaci su dominirali. Imali su veći posjed lopte (64/36), veći broj udaraca (11/6) i više dodavanja (347/176), ali bez konkretne završnice. Stiskali su i pritiskali, ali je francuska odbrana izdržala.

Izvor: [EPA]

Novi udarac za Nijemce stigao je u 60. minuti kada je teren zbog povrede napustio Boateng, već četvrti igrač koji je ispao iz stroja. Low zbog povrede nije mogao računati na tri prvotimca Khediru, Hummelsa i Gomeza što se osjetilo u igri ‘Elfa’.

Ključni trenutak utakmice dogodio se u 72. minuti kada je Griezmann iskoristio neopreznost njemačke odbrane i drugim golom slomio suparnika. U 74. minuti svjetski prvaci nisu imali sreće, Kimmich je odlično pucao s ruba kaznenog prostora pogodivši stativu. U samoj završnici utakmice njemački vrsta tim se posve otvorio, a Francuzi su prijetili iz kontri. No više nije bilo promjene rezultata.

U četvrtak navečer je mjesto u finalu izborio Portugal pobjedom nad Velsom (2:0).

U nedjelju će biti odigrano finale prvenstva u Francuskoj, a sastat će se domaća reprezentacija i Portugal.

Utakmica će biti odigrana na stadionu Stade de France u Saint Denisu.

Francuzima će to biti treće finale na evropskim prvenstvima, a do sada su imali stopostotni učinak. Dva finala (1984, 2000) i dva naslova. Portugal je izborio drugo finale, a u prvom pokušaju je 2004. pred svojim navijačima ostao bez krune nakon poraza od Grčke.

Francuska je posljednji put pobijedila Njemačku na nekom velikom takmičenju 1958. godine kada je na SP-u Švedskoj u utakmici za treće mjesto pobijedila 6:3.

Nakon toga tri puta su igrali na svjetskim prvenstvima i to u susretima koji su izravno odlučivali o tome koja će ekipa nastaviti takmičenje, te je sva tri puta dalje prošla Njemačka.

NJEMAČKA – FRANCUSKA 0-2

MARSEILLE. Stadion Velodrome – 67,394 gledatelja; Sudac: Nicola Rizzoli (Italija);

Strijelci: 0-1 Griezmann (45+2-11m), 0-2 Griezmann (72)

Žuti kartoni: Can, Schweinsteiger, Draxler / Evra, Kante

Crveni kartoni: –

NJEMAČKA: Neuer – Kimmich, Boateng (od 60. Mustafi), Howedes, Hector – Can (od 67. Gotze), Schweinsteiger (od 79. Sane) – Ozil, Kroos, Draxler – Muller. Izbornik: Joachim Low

FRANCUSKA: Lloris – Sagna, Koscielny, Umtiti, Evra – Pogba, Matuidi – Sissoko, Griezmann (od 90. Cabaye), Payet (od 71. Kante) – Giroud (od 77. Gignac). Izbornik: Didier Deschamps.

Ljestvica vodećih strijelaca Evropskog nogometnog prvenstva u Francuskoj:

6 – Antoine Griezmann (Fra)

3 – Olivier Giroud (Fra), Dimitri Payet (Fra), Cristiano Ronaldo (Por), Nani (Por), Alvaro Morata (Špa), Gareth Bale (Wal)

2 – Romelu Lukaku (Bel), Radja Nainggolan (Bel), IVAN PERIŠIĆ (HRV), Mario Gomez (Njem), Balazs Dzsudzsak (Mađ), Birkir Bjarnason (Isl), Kolbeinn Sigborsson (Isl), Graziano Pelle (Ita), Jakub Blaszczykowski (Polj), Robbie Brady (Irs), Bogdan Stancu (Rum), Hal Robson-Kanu (Wal)…

Izvor: Al Jazeera i agencije