Hrvati u Riju žele nove medalje

Hrvatska je u historiji Ljetnih olimpijskih igara osvojila 23 odličja – njih šest na prethodnim Igrama u Londonu. Na ispraćaju u Zagrebu sportaši su obećali – više i brže, bolje krenuli u Rio.

Hrvatsku će u Brazilu predstavljati 87 sportaša u 16 sportova. Pojedinačno najbrojniji su atletičari – njih 10, slijede jedriličari – osam i strijelci – sedam. U tom društvu su i glavni kandidati za individualna postolja.

“To mišljenje temeljim, zapravo, na dvije bitne stvari. Da su svi zdravi i da zadrže razinu postojeće forme. Objektivno, po dosadašnjim rezultatima, relativno velik broj njih može se umiješati u borbu za medalje”, navodi Zlatko Mateša, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora.

U timskim sportovima s loptom Hrvatska ima jake adute. Vaterpolisti brane zlato iz Londona, gladna postolja je košarkaška reprezentacija selektora Aleksandra Petrovića, koji je prije 24 godine bio dio stručnog štaba u srebrnoj Barceloni. Dvaput su kao olimpijski prvaci dočekivani rukometaši, koji su treću olimpijsku medalju osvojili prije četiri godine – bronzu.

“Sigurno je da smo trenirali i da svi sanjamo i svi volimo zlato. Dalek je put do tamo, pravi pristup je utakmica po utakmica, prvi je Katar, i to je najbitnije za otvaranje Rija”, kaže rukometni reprezentativac Hrvatske Ivan Ćupić.

Treći ciklus za jedriličare

Treći olimpijski ciklus je za jedriličarskom posadom u klasi 470, koju čine Šime Fantela i Igor Marenić. Nakon dva naslova svjetskih i tri europskih prvaka, olimpijska medalja bila bi kruna karijere. Pa makar i u prljavim, mutnim vodama zaljeva u Riju.

“Mislim da su vijesti malo napuhane, naravno da nije bistro kao Jadransko, ali nije ni tako šporko [prljavo], bili smo dosta puta već ondje i veselimo se”, ističe Fantela.

U delegaciji za Rio je devet osvajača olimpijskih medalja u pojedinačnim sportovima – diskašica Sandra Perković, visašica Blanka Vlašić, strijelci Giovanni Cernogoraz i Snježana Pejčić, gimnastičar Filip Ude, veslači Damir Martin, Valent i Martin Sinković te tekvandoistica Lucija Zaninović.

Svi odlaze u Rio s ambicijom – ponoviti, kao i “loptači”. Jedan od njih, vaterpolo golman Josip Pavić, nosit će zastavu na svečanom otvaranju.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO