U Rio stiže najbrojniji bh. tim u historiji

Sedmi put od osamostaljenja, na Ljetnim olimpijskim igrama će nastupiti i Bosna i Hercegovina.

U prethodnih šest pokušaja bh. olimpijci nisu se uspjeli okititi medaljama.

Na ispraćaju u Sarajevu izrazili su nadu kako će ovaj put, na Igrama čiji je domaćin brazilski Rio de Janeiro narednog mjeseca, biti drugačije.

Olimpijski tim Bosne i Hercegovine koji je otputovao u Brazil najbrojniji je od debija u Barceloni 1992. godine do danas.

Amel Tuka nosi zastavu

Čini ga 11 sportaša, koji će se takmičiti u pet sportova, a najbrojniji su bacači kugle – u Riju će ih biti trojica pod bh. zastavom.

Od petero bh. atletičara u Riju, najveća nada za medalju je trećeplasirani sa posljednjeg Svjetskog i četvrtoplasirani sa Evropskog prvenstva, srednjeprugaš Amel Tuka, koji će nastupiti u utrci na 800 metara.

On će na otvaranju na “Maracani” nositi zastavu Bosne i Hercegovine.

Za Igre se priprema u inostranstvu, pa je propustio ispraćaj bh. olimpijskog tima.

Od ostalih pretendenata za odličje najbolje kotira džudašica Larisa Cerić, bivša juniorska prvakinja svijeta i seniorska evropska viceprvakinja.

Uz dvoje mladih plivača, koji u Rio putuju s pozivnicom, te streljačicu Tatjanu Đekanović, prvi put će Bosnu i Hercegovinu na olimpijskom teniskom turniru imati dvojicu igrača.

Ekipa od 27 članova

Pozivnicu je dobio Mirza Bašić, a Damir Džumhur plasman je izborio odličnim nastupima na ATP touru, između ostalog i pobjedama nad Rafaelom Nadalom i Tomašom Berdychom.

Olimpijska delegacija Bosne i Hercegovine, koja broji 27 članova, za Rio putuje iz Zagreba 31. jula.

Prvi će na borilište 6. augusta izaći teniseri i plivači.

Izvor: Al Jazeera