Željezničar i Sarajevo spremni za derbi

Prvo kolo nove sezone fudbalske Premijer lige Bosne i Hercegovine obilježit će gradski derbi Željezničar – Sarajevo. Sutrašnju utakmicu na stadionu Grbavica najavljuju treneri i kapiteni oba kluba.

Vječiti prvenstveni derb, 108. po redu, domaćin dočekuje sa zrnom prednosti što se historije tiče, Željezničar ima pobjedu više. Stimulativno je i u novo prvenstvo, novog formata, Ligu 12 – krenuti trijumfalno. Slovenskom stručnjaku na klupi plavih to je, premijera na Grbavici.

“Naša ekipa je spremna i fizički i psihički. Imamo mnogo novih igrača i sve to treba ukomponovati, ali to je možda prednost, jer novi igrači će drugačije ući u meč, sa manje emocija. Emocije treba ostaviti u svlačionici. Vruće srce i hladna glava, to će sutra donijeti pobjedu. Greška najviše puta i odluči”, rekao je Miloš Kostić, trener Željezničara.

Nakon jednoipomjesečnih priprema i uigravanja ždrijeb je odmah na startu sezone spojio dva kluba koja žele vratiti ligašku krunu u glavni grad.

“Igramo pred našim navijačima. Imamo dvije pobjede iz posljednja dva derbija i to daje dodatnu snagu. Nadam se da ćemo usrećiti navijače”, navodi Aleksandar Kosorić, kapiten FK Željezničar.

Oslonac domaće odbrane poželio je brz oporavak ozljeđenom protivničkom igraču Adnanu Kovačeviću. Iako će Sarajevu nedostajati još jedan centralni branič, Marko Mihojević, šef gostujućeg stručnog štaba ne plače.

“Možda utakmica neće biti na velikom nivou jer obje ekipe imaju mnogo novih igrača i više bih volio da se sastajemo u drugom ili trećem kolu”, kazao je Almir Hurtić, trener Sarajeva.

Neobično ljeto

Neobično ljeto je iza oba gradska rivala, nisu izlazili u Evropu, osim u prijateljskim, trening utakmicama. Kapetan Bordo tima vjeruje da su nešto naučili iz dva poraza od ruskih test suparnika.

“Ovo je više od obične utakmice. Dat ćemo sve od sebe, odradili smo vrhunske pripreme. Žao mi je povrijeđenih igrača. Utakmica će biti teška, ali nadam se da ćemo uz mnogo zalaganja doći do pozitivnog rezultata”, rekao je Haris Duljević, kapiten FK Sarajevo

Prvenstvo počinje sutra u 17 sati u Zenici susretom Čelik – Jajce, u 18 sati u Tuzli igraju Sloboda i Olimpic, a derbi na Grbavici je u 20:30 sati.

Izvor: Al Jazeera