Dinamo u trećem pretkolu Lige prvaka

Dinamo u narednom krugu igra protiv imenjaka iz Tbilisija (Goran Stanz / Pixsell)

Nogometaši Dinama izborili su plasman u treće pretkolo Lige prvaka nakon što su u dramatičnom uzvratu 2. pretkola na stadionu Maksimir pobijedili Vardar 3:2 i tako potvrdili pobjedu 2:1 iz prve utakmice igrane u Skoplju.

Prvaku Slovenije, Olimpiji, pobjeda u gostima nije bila dovoljna za prolaz u naredni krug.

Dinamo je gubio 0:1 i 1:2, ali je uspio preokrenuti rezultat i izboriti pobjedu. Nakon skopskog slavlja “modri” su daleko teže nego što se očekivalo izborili prolaz u iduću rundu u kojoj ih očekuje imenjak iz Tbilisija, prenosi Hina.

Gruzijski prvak je plasman u 3. pretkolo izborio protiv armenskog Alaškerta. Dinamo je u prvom susretu pobijedio 2:0, a potom u uzvratu odigrao 1:1. Prva utakmica 3. pretkola Lige prvaka je na rasporedu 26. jula u Zagrebu, a uzvrat je sedam dana kasnije.

Vardar je odlično ušao u utakmicu i već u osmoj minuti gosti su opasno zaprijetili. Asani je šutirao, međutim Ježina je zaustavio njegov udarac. U 37. minuti “modre” je spasila sreća. Hambartsumjan je bio najviši u skoku i udarcem glavom pogodio je okvir gola. Bila je to već četvrta stativa igrača Vardara nakon što su u Skoplju tri puta uzdrmali okvir Dinamovog gola.

Odličnu igru Vardar je okrunio sjajnim pogotkom Darka Velkoskog sa 30 metara. Bek skopskog sastava je šutirao i poslao loptu u donji lijevi ugao za vodstvo gostiju. U 43. minuti okvir gola je pogodio i Soudani, koji je šutirao s ruba kaznenog prostora.

Bolja igra

Dinamo je u nastavku susreta zaigrao daleko bolje i u 54. minuti je Marko Rog izborio kazneni udarac kojeg je realizirao Marko Pjaca. Međutim, u 63. minuti gosti ponovo vode.

Nakon izgubljene lopte na sredini terena sjevnula je kontra gostiju nakon koje je Schildenfeld poslao loptu u vlastitu mrežu.

Samo šest minuta kasnije Pjaca je još jednom izjednačio i to ponovo iz jedanaesterca. Spirovski je igrao rukom u kaznenom prostoru, a Pjaca na oproštaju od Maksimira sigurno postigao i svoj drugi pogodak.

Potpuni preokret dogodio se u 79. minuti kada je Machado golom s ruba kaznenog prostora razriješio sve dvojbe oko prolaza u treće pretkolo. Machado je šutirao, a lopta se potom odbila od bloka i prevarila gostujućeg golmana za 3:2.

U 85. minuti teren je uz ovacije navijača napustio Marko Pjaca koji se na sjajan način oprostio od ‘modrog dresa’. Hrvatski reprezentativac karijeru će nastaviti u dresu italijanskog prvaka Juventusa.

Prvak Slovenije, ljubljanska Olimpija uprkos gostujućoj pobjedi Trencina 3:2 nije uspjela da se plasira u treće pretkolo Lige prvaka. Prvi susret je slovački klub dobio u Ljubljani rezultatom 4:3, a Slovaci idu dalje zbog više postignutih golova u gostima.

Naredni protivnik Trencinu bit će Legia iz poljske prijestolnice Varšave, koja je u utorak eliminirala prvaka Bosne i Hercegovine, mostarski Zrinjski, s ukupnih 3:1.

Rezultati:

FC Astana (Kazahstan) 2:1 Zalgiris Vilnius (Litvanija), ukupno 2:1.

FT F91 Dudelange (Luksemburg) 1: 1 Qarabag FK (Azerbejdžan), ukupno 1:3.

FT IFK Norrkoeping (Švedska) 3:2 Rosenborg (Norveška), ukupno 4:5.

AET Ferencvaros (Mađarska) 1:1 Partizani (Albanija), ukupno 2:2, penali 1:3.

FT Trencin (Slovačka) 2:3 Olimpija Ljubljana (Slovenija), ukupno 6:6.

FT Celtic (Škotska) 3:0 Lincoln Red Imps FC (Gibraltar), ukupno 3:1.

FT Dinamo Zagreb (Hrvatska) 3:2 FK Vardar Skopje (Makedonija), ukupno 5:3.

FH Hafnarfjordur (Island) 2:2 Dundalk (Irska), Dundalk ide dalje zbog gola u gostima.

Izvor: Agencije