Policajac, vatrogasac i takstista srušili bivšeg prvaka Evrope

Mečevi kvalifikacija za Ligu evropskih prvaka odigrani u utorak navečer donijeli su jedno od najvećih iznenađenja u historiji klupskog nogometa. Nekadašnji šampion Evrope, škotski Celticv izgubio je od prvaka Gibraltara Lincoln Red Impsa. I sve to ne bi odjeknulo kao bomba da za Linkoln ne igraju nogometaši amateri, među kojima je i strijelac jedinog gola po zanimanju policajac.

Ryan Casciaro nije imao previše vremena za odmor. Kao i svako jutro, uredno se morao pojaviti na radnom mjestu, iako je 12 sati ranije na koljena bacio velikana evropskog nogometa.

“Igrali smo protiv Celtica prethodne večeri, a zatim sam se ujutro u 8:00 sati morao pojaviti na poslu. To je za nas normalno. Jeste naporno, ali imamo samo određeni broj dana godišnjeg odmora koji možemo iskoristiti. Prosto se moramo pojaviti na poslu svaki put poslije meča”,rekao je on.

Poslije eliminacije estonske Flore iz Talina u prvom kolu, gibraltarski prvak ostvario je još jednu senzacionalnu pobjedu u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Casciaro smatra kako je iskustvo igranja u reprezentaciji značajno podiglo kvalitet ekipe.

Vjeruju u čudo

“Stekli smo veliko iskustvo igrajući za reprezentaciju. Izašli smo bez straha na teren protiv Celtica. Poštovali smo ih. Oni su veliki klub, ali se nismo uplašili. Željeli smo im zagorčati život i u tome smo uspjeli. Sada s prednošću putujemo na revanš na Celtic Park”, ističe.

I vjeruju u čudo. Jedno su već napravili. Nemaju namjeru odustati od oprobanog recepta.

“Utakmica na Celtik Parku bit će sasvim drugačija. Domaćin će imati veliku podršku, ali i velika očekivanja. Pokušat ćemo ih nastaviti frustrirati. Što duže budemo držali 0:0, frustracija će biti veća. Željet će postići brzi gol, ali ako na početku izdržimo, možda i napravimo čudo”, smatra kapiten Lincolna Roy Chipolina.

A dogodi li se da tim, koji u startnoj postavi ima vatrogasca, policajca i taksistu, eliminira bivšeg prvaka Evrope, bit će to iznenađenje veće od titule Leicestera u Engleskoj, ili plasmana Islanda u četvrtfinale Evropskog prvenstva u Francuskoj. Bit će to šok kakav se nije desio u historiji europskog nogometa.

Izvor: Al Jazeera i agencije