Brazil Olimpijadu očekuje uzdrman skandalima

Rio de Janeiro mnogi smatraju najljepšim gradom južne hemisfere (Reuters)
Rio de Janeiro mnogi smatraju najljepšim gradom južne hemisfere (Reuters)

Brazil, posebno Rio de Janeiro, u znaku je završnih priprema za Olimpijske igre, a ceremonija otvaranja predviđena je na stadionu “Maracana” 5. augusta.

Za manje od četiri sedmice trajanja najvećeg sportskog okupljanja očekuje se da će domaćin ugostiti oko pola miliona turista i gostiju iz cijelog svijeta.

Sportisti, njih 10.500 hiljada iz gotovo cijelog svijeta, takmičit će se 19 dana u 42 discipline.

Povećan kriminal

U očekivanju Olimpijskih igara, Brazil se suočava s brojnim poteškoćama, poput povećanog kriminala i ekonomskom krizom te visokim procentom nezaposlenosti (11 posto).

Posebna bojazan vlada zbog  virusa zika, koji prenose komarci i koji može izazvati posljedice po ljude, posebno kod trudnica.

Brazilski zvaničnici tvrde da je prijetnja od ovih opasnih insekata blizu nuli te da ih je u sezoni praktično bilo samo nekoliko slučajeva.

Postoji zabrinutost zbog mogućeg produžetka radova na izgradnji metroa, koji povezuje Olimpijsko selo i centar grada.

Ovaj projekat će, kako se navodi, biti otvoren 1. augusta, samo četiri dana prije početka Igara.

Tu je i strah od mogućih terorističkih napada, koji postoji kod svih velikih događaja kao što je ovaj.

Optužbe za korupciju

Vlasti su najavile da će o sigurnosti učesnika Olimpijskih igara i posjetilaca brinuti 85.000 vojnih i policijskih snaga, što se smatra dovoljnim.

Kada je Brazil izabran za domaćina Olimpijskih igara 2009. godine, zabilježena je ekonomska ekspanzija zemlje koju je tada predvodio ljevičarski predsjednik Lula de Silva.

U međuvremenu su se Silva i deseci drugih političara raznih nivoa suočili s optužbama za korupciju i finansijske malverzacije.

AFP navodi da u ovom trenutku se ne zna da li će sve to imati utjecaja na održavanje Olimpijskih igara 2016. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Još 42 dana su ostala do početka najvećeg planetarnog sportskog događaja, Ljetnih olimpijskih igara.  Brazilci provode završne radove kako bi olimpijce dočekali spremni.Rio de Janerio predstavio je svoje Olimpijsko selo.   

Olimpijski plamen sve je bliže konačnoj destinaciji – Rio De Janeiru.  Do početka Olimpijskih igara ostalo je mjesec i po, a plamen je ovih dana stigao u Amazoniju, gdje ga je dočekalo jedno od mnogih brazilskih plemena.

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO