Bivši čelnici FIFA-e sebi dodijelili 80 miliona dolara

Švicarski glavni tužitelj Michael Lauber pokrenuo je krivični postupak protiv Blattera prošlog septembra (Arhiva)

Vodeći zvaničnici Svjetske nogometne asocijacije FIFA Sepp Blatter, Jerome Valcke i Markus Kattnes u posljednjih pet godina rada sebi su dali povećanja plata i bonuse tokom svjetskih prvenstava u ukupnom iznosu od 80 miliona američkih dolara, prenosi agencija AP.

Ove isplate su u suprotnosti sa švicarskim zakonima i dokazi će biti proslijeđeni američkim i švicarskim federalnim tužiteljima koji istražuju korupciju u svjetskom nogometnom tijelu, objavili su danas advokati koji zastupaju FIFA-u.

„Čini se kako dokazi otkrivaju koordinirani napor trojice bivših visokopozicioniranih zvaničnika FIFA-e na vlastitom bogaćenju kroz godišnja povećanja plata, bonuse za svjetska prvenstva i druge poteze kojim su sebi osigurali ukupno 79 miliona švicarskih franaka – i to u posljednjih pet godina“, kazao je Bill Burck iz američke advokatske firme Quinn Emanuel, a koju je angažirala FIFA tokom aktuelne korupcijske krize.

Upad policije u sjedište

Svjetska kuća nogometa otkrila je detalje ugovora svog bivšeg predsjednika Blattera, otpuštenog generalnog sekretara Valckea i otpuštenog direktora finansija Kattnera dan nakon što je policija upala u sjedište FIFA-e u švicarskom Nyonu kako bi pronašla dokaze za švicarsku istragu.

U policijskoj raciji pretresen je i ured Kattnera koji je otpušten prošle sedmice.

Švicarski glavni tužitelj Michael Lauber pokrenuo je krivični postupak protiv Blattera prošlog septembra, te protiv Valckea u martu ove godine.

Oba su suspendirana zbog krivične zloupotrebe FIFA-inog novca. Blatter i Valcke negiraju sve navode o krivičnim djelima, ali su od Etičkog komiteta FIFA-e suspendirani na šest, odnosno dvanaest godina.

Protiv Kattnera nisu pokrenuti dodatni krivični postupci.

„Dodatno, FIFA će istražiti sve aspekte ovih ugovora i isplata, te proslijediti ih Etičkom komitetu na reviziju“, stoji u saopćenju FIFA-e.

Tri sedmice nakon što je novi predsjednik FIFA-e Gianni Infantino ustvrdio kako je „kriza gotova“, nastavljaju se problemi koji potresaju svjetsku kuću nogometa.

Izvor: Agencije